Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Μαϊ-2023 09:54

  Μ. Βρετανία: Ανέκαμψαν πάνω από το αναμενόμενο οι λιανικές πωλήσεις

  Μ. Βρετανία: Ανέκαμψαν πάνω από το αναμενόμενο οι λιανικές πωλήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Άνοδο που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία τον Απρίλιο, καθώς η βελτίωση των καιρικών συνθηκών ευνόησε τις επισκέψεις σε καταστήματα.

  Ειδικότερα, ο όγκος των αγαθών που πωλήθηκαν σε φυσικά καταστήματα και διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 0,5% από τον Μάρτιο, κατά τον οποίο είχαν μειωθεί κατά 1,2% σύμφωνα με τα πτωτικά αναθεωρημένα στοιχεία από την Βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).

  Σημειώνεται ότι η μέση εκτίμηση των οικονομολόγων προέβλεπε μικρότερη αύξηση της τάξεως του 0,3%.

  Όπως σημειώνει το bloomberg, η ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων δείχνει ότι οι καταναλωτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανθεκτικοί απέναντι στις πιέσεις που ασκεί το αυξανόμενο κόστος ζωής. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι οι λιανικές πωλήσεις έχουν παρουσιάσει αύξηση στους τρεις από τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

  Από την άλλη βέβαια, πρόκειται για κάτι που ασκεί περαιτέρω πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει και άλλο τα επιτόκιά της καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό.

  Σημειώνεται ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν σε κάθε κατηγορία που παρακολουθεί το ONS εκτός από τα καύσιμα και τα είδη οικιακής χρήσης. Παράλληλα, ο όγκος των πωλήσεων το τρίμηνο έως τον Απρίλιο παρουσίασε αύξηση κατά 0,8% τη μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2021.

  Ωστόσο, σε επίπεδο έτους οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 3% από τον Απρίλιο πέρυσι, την ώρα που οι αναλυτές προέβλεπαν ετήσια μείωση κατά 2,8%.

  "Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν, ανακάμπτοντας εν μέρει από τις κακές καιρικές συνθήκες που επηρέασαν τον Μάρτιο, με τα κοσμηματοπωλεία, τους λιανοπωλητές αθλητικών και τα πολυκαταστήματα να έχουν όλοι έναν καλό μήνα", ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ONS, Γκραντ Φίτσνερ.

  "Παρά τη διατήρηση των υψηλών τιμών των τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ ανέκαμψαν επίσης από την πτώση του Μαρτίου. Ωστόσο, αυτό αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση της ποσότητας των καυσίμων που πωλήθηκαν, παρά την πτώση των τιμών τους", πρόσθεσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ