ΗΠΑ: "Καμπανάκι" με την υποβάθμιση των αξιόχρεων των τραπεζών Fannie Mae και Freddie Mac
Παρασκευή, 26-Μαϊ-2023 08:22
Την προοπτική του αξιόχρεου των γιγαντιαίων τραπεζών που ειδικεύονται στις αγοραπωλησίες ακινήτων και τις υποθήκες Fannie Mae και Freddie Mac προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.
H Fitch προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς οι διαπραγματεύσεις του Λευκού Οίκου με τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση προκειμένου να αυξηθεί ή να ανασταλεί το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους συνεχίζονται χωρίς να έχει εξευρεθεί συμφωνία, ενώ πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Ιουνίου, μετά την οποία η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποιεί πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να κηρύξουν στάση πληρωμών.
Προχθές Τετάρτη, ο ίδιος οίκος υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική του αξιόχρεου του ίδιου του αμερικανικού δημοσίου – βρίσκεται στη βαθμίδα AAA, την υψηλότερη–, εξαιτίας της απουσίας συμφωνίας ανάμεσα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Ρεπουμπλικάνους.
Σε ανακοίνωσή του η Fitch εξήγησε ότι η υποβάθμιση της προοπτικής των τραπεζών αποτελεί αντανάκλαση της "αβεβαιότητας" για το ζήτημα του ορίου χρέους του δημοσίου.