Υπ. Άμυνας Κοσόβου: Δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της περιοχής χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια
Τετάρτη, 26-Απρ-2023 20:30
Δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της περιοχής χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ο υπουργός Άμυνας του Κοσόβου Άρμεντ Μεχάι (Armend Mehaj), μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
"Είμαστε τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου, στο κέντρο της, και εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλο. Αυτό (η ένταξη) θα μείωνε και τον κίνδυνο επιρροής από άλλες χώρες που δεν μοιράζονται τις ίδιες δημοκρατικές αξίες μ' εμάς", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας του Κοσόβου, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η ένταξη των χωρών της περιοχής στα ευρωπαϊκά δίκτυα.
Σημείωσε δε, ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέδειξε "πόσο σημαντική είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα για τα Δυτικά Βαλκάνια", αλλά και πόσο στενά συνδέονται η οικονομία και η ασφάλεια. Παράλληλα, εκτίμησε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει ν' ακολουθήσει μια πολιτική περισσότερο "ανοιχτών θυρών" στη σχέση της με τα Δυτικά Βαλκάνια.
"Ελπίζουμε ότι η Σερβία θα κάνει το επόμενο βήμα"
Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες Βελιγραδίου- Πρίστινας είπε ότι υπήρξε πρόοδος προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως έδειξαν οι συνομιλίες στην Οχρίδα (σ.σ. υπήρξε συμφωνία επί του οδικού χάρτη υλοποίησης της ευρωπαϊκής πρότασης για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, με τη Σερβία, ωστόσο, ν' αρνείται να δεσμευτεί με υπογραφές), εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Βελιγράδι θα κάνει τελικά το επόμενο βήμα. "Εμείς είμαστε πρόθυμοι να υπογράψουμε και ελπίζουμε ότι αυτό θα το κάνει η Σερβία", χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία επωφελής και για τις δύο πλευρές.
Ανέφερε ακόμα ότι η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών θα είναι στις 2 Μαΐου και πρόσθεσε πως ο μόνος δρόμος και για τις δύο χώρες είναι η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ "και η πλήρης αναγνώριση της μίας χώρας από την άλλη".
"Σπουδαίο παράδειγμα για όλους μας η Ελλάδα"
Ερωτηθείς, τέλος, για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, ο υπουργός Άμυνας του Κοσόβου αναφέρθηκε στην Ατζέντα της Θεσσαλονίκης (2003) και τη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πως πρόκειται για δύο γεγονότα που καταδεικνύουν το "πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιφερειακή συνεργασία". Υπογράμμισε δε, πως η Ελλάδα είναι ένα καλό παράδειγμα, για το πώς μπορούν να γίνουν πολύ μεγάλα βήματα στον σεβασμό του ενός απέναντι στον άλλον για το κοινό καλό. Είναι ένα παράδειγμα όχι μόνο για τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και ευρύτερα, τόνισε.
"Η Ελλάδα αποτελεί σπουδαίο παράδειγμα για όλους μας", υπογράμμισε, ευχαριστώντας τη χώρα μας για τον ρόλο της αυτό.