Η σουηδική κεντρική τράπεζα αυξάνει το επιτόκιο στο 3,50%

Τετάρτη, 26-Απρ-2023 11:03

Η σουηδική κεντρική τράπεζα αυξάνει το επιτόκιο στο 3,50%

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 3,50%, αριθμός που είναι σύμφωνος με τις προβλέψεις της αγοράς και δήλωσε ότι πιθανότατα θα το αυξήσει εκ νέου στην επικείμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο.

"Μετά τις ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων πολιτικής το περασμένο έτος, η νομισματική πολιτική έχει μια συσφικτική επίδραση στην οικονομία και η Εκτελεστική Επιτροπή εκτιμά ότι μετά τη συνεδρίαση του Απριλίου θα υπάρξει περιθώριο προσαρμογής του επιτοκίου πολιτικής κατά μικρότερα βήματα", ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Με τον πληθωρισμό σε υψηλό 30 ετών, οι κεντρικές τράπεζες έχουν συσφίξει επιθετικά την πολιτική τους το τελευταίο έτος. Ο ρυθμός των αυξήσεων έχει πλέον επιβραδυνθεί καθώς οι ρυθμιστές των επιτοκίων παρακολουθούν την αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την επιβράδυνση των οικονομιών. Αλλά ο στόχος τους δεν έχει επιτευχθεί ακόμα.

Στη Σουηδία, ο πληθωρισμός τον Μάρτιο - στο 8,9%- ήταν πολύ πάνω από τον στόχο του 2%.

Η απόφαση των πέντε μελών του συμβουλίου καθορισμού επιτοκίων δεν ήταν ομόφωνη. Οι υποδιοικητές Μάρτιν Φλόντεν και Άννα Μπρέμαν ήθελαν αύξηση ενός τετάρτου μονάδας.