Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Απρ-2023 21:32

  Fed (Beige Book): Επιβραδύνονται οι πληθωριστικές πιέσιες και ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης

  Fed (Beige Book): Επιβραδύνονται οι πληθωριστικές πιέσιες και ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ μεταβλήθηκε ελάχιστα τις τελευταίες εβδομάδες, με τον ρυθμό αύξησης της απασχόλησης και τις πληθωριστικές πιέσεις να δείχνουν ωστόσο σημάδια επιβράδυνσης σημειώνει η Federal Reserve στην τελευταία έκθεσή της Beige Book που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

  "Οι προσδοκίες για τη μελλοντική ανάπτυξη παρέμειναν ως επί το πλείστον αμετάβλητες. Ωστόσο, δύο περιφέρειες είδαν τις προοπτικές τους να επιδεινώνονται", αναφέρει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην έκθεση που συντάσσεται βάσει επιχειρηματικών επαφών στις 12 περιφέρειες της χώρας, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις "αναμένουν περαιτέρω ανακούφιση από τις πιέσεις στο κόστος εισροών, αλλά περιμένουν πιο συχνές αλλαγές τιμών σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια”.

  Η έκθεση της Fed σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας παρέχει ένα στιγμιότυπο των συνθηκών των επιχειρήσεων, των τραπεζών και των εργαζομένων στον απόηχο της πτώχευσης στα μέσα Μαρτίου δύο μεγάλων περιφερειακών τραπεζών που κλόνισε την εμπιστοσύνη στον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ και προκάλεσε την επείγουσα αντίδραση των ρυθμιστικών αρχών ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τις τραπεζικές καταρρεύσεις. 

  Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed, που συναντήθηκαν λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την τραπεζική κρίση, αύξησαν τα επιτόκια μόλις κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος 4,75%-5,00% παρά τον απαράδεκτα υψηλό πληθωρισμό.

  Έδειξαν επίσης ότι πλησιάζει το τέλος του πιο επιθετικού κύκλου σύσφιξης των τελευταίων 40 ετών, με τους περισσότερους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να δείχνουν προς μια τελευταία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, πριν την είσοδο για μια παρατεταμένη, όπως όλα δείχνουν, περίοδο διατήρησης των επιτοκίων.

  Αν και η αρχική τραπεζική αναταραχή φαίνεται να έχει εξασθενίσει, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed επισημαίνουν ότι παρακολουθούν στενά για τυχόν ενδείξεις ότι οι τράπεζες περιορίζουν τον δανεισμό και αυστηροποιούν τα κριτήρια δανειοδότησης.

  Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομία και τον πληθωρισμό ακόμη περισσότερο από τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων, καθιστώντας την πιθανότητα οικονομικής ύφεσης και την αύξηση της ανεργίας, που βρίσκεται στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 3,5%, πιο πιθανή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ