Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Απρ-2023 21:16

  Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να προχωρήσουμε με "σύνεση και υπομονή"

  Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να προχωρήσουμε με "σύνεση και υπομονή"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο νέος πρόεδρος της Chicago Federal Reserve προειδοποίησε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει "να είναι προσεκτική" όσον αφορά και νέες αυξήσεις των επιτοκίων της μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και των κλυδωνισμών που ακολούθησαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. 

  Ο Όσταν Γκούλσμπι, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής στη Chicago Fed τον Ιανουάριο, σημείωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να προχωρήσει με "σύνεση και υπομονή" μέχρι να είναι σε θέση να προσδιορίσει την έκταση της ζημίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

  Από την ξαφνική κατάρρευση της SVB τον περασμένο μήνα, οι αμερικανικές τράπεζες έχουν χάσει δεκάδες δισεκατομμύρια σε καταθέσεις, ενώ μείωσαν τον δανεισμό τους προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αν επιμένει αυτή η κατάσταση, η οικονομία ενδεχομένως να βρεθεί να γνωρίζει νέες πιέσεις, επιβραδύνοντας περαιτέρω και βοηθώντας έτσι, έστω και ακούσια τη Fed στον αγώνα που δίνει για να μειώσει τον πληθωρισμό.

  "Δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας... νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί", ανέφερε ο Γκούλσμπι σε ομιλία του στο Economic Club στο Σικάγο. Ο Γκούλσμπι είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της Fed φέτος.

  "Θα πρέπει να συλλέξουμε περαιτέρω στοιχεία και να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την υπερβολικά επιθετική αύξηση των επιτοκίων μέχρι να δούμε πόσο αυτοί οι 'αντίθετοι ανέμοι' βοηθούν τη δουλειά μας στο να μειώσουμε τον πληθωρισμό", πρόσθεσε.

  Ο Γκούλσμπι αναγνώρισε πάντως ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και η Fed θα πρέπει να επιμείνει μέχρι να υποχωρήσουν οι πιέσεις στις τιμές. Οι ανοδικές πιέσεις έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επίμονες σε υπηρεσίες, όπως τα ταξίδια και η αναψυχή, όπου τα υψηλότερα επιτόκια είναι λιγότερο αποτελεσματικά, επισήμανε. 

  "Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μειωθεί ο πληθωρισμός εκεί", ανέφερε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ