Deutsche Bank: "Τέλος" στη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Βρετανίας το 2023

Δευτέρα, 03-Απρ-2023 13:08

Βρετανία: Σε χαμηλό 10 μηνών ο PMI υπηρεσιών τον Δεκέμβριο λόγω Όμικρον

Τη θέση ότι δεν αναμένει πλέον να συρρικνωθεί το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023 εξέφρασε η Deutsche Bank καθώς τα αναθεωρημένα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Η γερμανική τράπεζα αναμένει ότι το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0% το 2023, μια αναβάθμιση κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψή της.

Την Παρασκευή, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 0,1% μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου μετά από προκαταρκτική εκτίμηση ότι δεν υπήρχε ανάπτυξη.

Ο γερμανικός κολοσσός αναμένει πιο υποστηρικτική δημοσιονομική πολιτική για να βοηθήσει τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους.

"Πέρα από το 1ο εξάμηνο του 2023, παραμένουμε πιο προσεκτικοί σχετικά με τις προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα με τις επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος της Τράπεζας.

Συμπλήρωσε ότι μια αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας τον Μάιο είναι "όλα εκτός από βέβαιη". Η BoE έχει αυξήσει τις τελευταίες 11 συνεδριάσεις, ανεβάζοντας το ποσοστό στο 4,25% από τον Μάρτιο.