Το Ιράκ και οι Κούρδοι συμφωνούν να συνεχίσουν τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω Τουρκίας αυτή την εβδομάδα

Κυριακή, 02-Απρ-2023 18:31

Το Ιράκ σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου στα 3,4 εκατ. βαρέλια το α΄ τρίμηνο του 2022

Η ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ δήλωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την επανάληψη των εξαγωγών πετρελαίου μέσω της Τουρκίας αυτή την εβδομάδα, μετά από μια νομική διαμάχη που εκτίναξε τις τιμές του αργού, σύμφωνα με το Bloomberg. 

"Μετά από αρκετές συναντήσεις μεταξύ της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν και της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, επιτεύχθηκε μια αρχική συμφωνία για την επανάληψη των εξαγωγών πετρελαίου μέσω του Ceyhan αυτή την εβδομάδα", ανέφερε σε tweet ο Λοκ Γκαφούρι, επικεφαλής της KRG για θέματα ξένων μέσων ενημέρωσης.

Η Τουρκία έκλεισε έναν αγωγό που εκτείνεται από το βόρειο Ιράκ στο Ceyhan τον Μάρτιο, αφού ένα διεθνές επιχειρηματικό δικαστήριο δήλωσε ότι οι αρχές της KRG δεν θα έπρεπε να εξάγουν πετρέλαιο από τον μεσογειακό τερματικό σταθμό χωρίς την έγκριση της Βαγδάτης. Η κίνηση αυτή ήταν μέρος της μακροχρόνιας προσπάθειας της Βαγδάτης να διεκδικήσει το δικαίωμά της να διαχειρίζεται τους πόρους του Κουρδιστάν, το οποίο αντλεί και πωλεί πετρέλαιο ανεξάρτητα.

Η επανέναρξη θα αφορά περισσότερα από 400.000 βαρέλια ημερησίως από τις ιρακινές εξαγωγές πετρελαίου που περνούν από την Τουρκία. Η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου εγκριθεί από το ιρακινό κοινοβούλιο ένας νόμος για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, δήλωσε ο Γκαφούρι.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Gulf Keystone Petroleum δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διακόπτει την επεξεργασία των ροών του κοιτάσματος Shaikan στην εγκατάσταση παραγωγής 1 στις 31 Μαρτίου. Άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των DNO ASA και HKN Energy, είχαν ήδη αρχίσει να μειώνουν την παραγωγή στο Κουρδιστάν.

Το υπουργείο πετρελαίου του Ιράκ στη Βαγδάτη δήλωσε την Κυριακή ότι ελπίζει να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου. Το υπουργείο δήλωσε ότι θα ανακοινώσει τη συμφωνία όταν "επιτευχθεί τελική συμφωνία σύμφωνα με τις νέες συμφωνίες" για τις εξαγωγές πετρελαίου. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Η Βαγδάτη δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εναπόκειται στην KRG να βγει από το αδιέξοδο αποδεχόμενη ότι η κρατική εταιρεία εμπορίας πετρελαίου του Ιράκ, γνωστή ως SOMO, θα πρέπει να διαχειρίζεται τις κουρδικές αποστολές από το Ceyhan. 

Οι σχέσεις μεταξύ της KRG, που εδρεύει στο Ερμπίλ, και της Βαγδάτης έχουν βελτιωθεί από τότε που ο Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντανί έγινε πρωθυπουργός του Ιράκ τον Οκτώβριο. Η νομική υπόθεση είχε ασκηθεί από μια προηγούμενη κυβέρνηση.