Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 02-Απρ-2023 10:59

  Ηandelsblatt: Σε πολυετή ύφεση η Γερμανία σε περίπτωση νέας τραπεζικής κρίσης

  Deutsche Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Παρά την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, το κλίμα στη γερμανική οικονομία είναι καλό. Οι επιχειρήσεις ξεκινούν την άνοιξη "με καλό προαίσθημα", αναφέρει το Ινστιτούτο Ifo, επικαλούμενο δικές του έρευνες. Όμως η αβεβαιότητα παραμένει: τι θα συμβεί αν τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα επιδεινωθούν τελικά

  Το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας (IW), το οποίο βρίσκεται κοντά στους εργοδότες, έχει προσομοιώσει τις συνέπειες μιας τέτοιας τραπεζικής κρίσης. Η  προσομοίωση αυτή είναι στη διάθεση της Handelsblatt. Σύμφωνα με τη μελέτη, "μια τραπεζική κρίση θα βύθιζε τη Γερμανία σε ύφεση ήδη από φέτος".

  Μια κρίση θα είχε εκτεταμένες συνέπειες για όλους τους τομείς της γερμανικής οικονομίας: οι ιδιωτικές επενδύσεις θα έπεφταν κατακόρυφα, η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωνόταν και οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα έπρεπε να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους όσον αφορά τα επιτόκια. Τελικά, η νέα αναταραχή στον τραπεζικό τομέα θα κοστίσει στη γερμανική οικονομία μισή ποσοστιαία μονάδα οικονομικής ανάπτυξης φέτος και δύο ποσοστιαίες μονάδες το επόμενο έτος.

  Επί του παρόντος, το IW, όπως και άλλα οικονομικά ινστιτούτα, δεν υποθέτει ότι θα υπάρξει νέα τραπεζική κρίση. Στη μελέτη, ωστόσο, ο οικονομικός ερευνητής του IW, Τόμας Ομπστ, εξετάζει την περίπτωση του "τι θα συμβεί αν", η οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί.

  Με τον τρόπο αυτό, δεν προσομοιώνει μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση όπως αυτή του 2008, όταν τμήματα της χρηματοπιστωτικής αγοράς πάγωσαν από το σοκ και υπήρξε πιστωτική κρίση, αλλά την ηπιότερη εκδοχή μιας τραπεζικής κρίσης που προκλήθηκε από την κατάρρευση των χρηματιστηρίων.  Η τραπεζική κρίση θα μπορούσε να προκαλέσει απότομη πτώση των τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια


  Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις αρχές Φεβρουαρίου έχει ήδη αφήσει βαθιά σημάδια στα χρηματιστήρια. Τα παγκόσμια χρηματιστήρια έχουν υποχωρήσει κατά 5% από τότε που ο χρηματοπιστωτικός οίκος της Καλιφόρνιας χρεοκόπησε, και οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, κατά περίπου 12%. Εν τω μεταξύ, τα χρηματιστήρια έχουν ανακάμψει και ο Dax έφτασε σχεδόν σε νέο υψηλό έτους την Παρασκευή. Ωστόσο, ο κίνδυνος μιας νέας τραπεζικής κρίσης δεν έχει ακόμη εκλείψει.

  Οι απώλειες πλούτου που θα υποστούν οι πολίτες λόγω της απότομης πτώσης των τιμών των μετοχών θα έχουν επίσης αντίκτυπο στις καταναλωτικές δαπάνες.

  Και τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα θα μειωθούν επίσης ως αποτέλεσμα μιας νέας κρίσης. Σύμφωνα με την προσομοίωση, μια τραπεζική κρίση θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια πραγματικών μισθών για τους Γερμανούς πολίτες κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες μόνο φέτος και κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες το επόμενο έτος.

  Σύμφωνα με τη μελέτη, η ιδιωτική επενδυτική δραστηριότητα στη Γερμανία θα επηρεαστεί ακόμη περισσότερο. Θα μειωθεί κατά 1,1% φέτος και κατά 5,8% το επόμενο έτος σε περίπτωση νέας τραπεζικής κρίσης. "Πάνω απ' όλα, οι επενδύσεις σε κατοικίες στον ήδη προβληματικό τομέα των ακινήτων θα υποχωρήσουν", γράφει ο Obst.

  Η τραπεζική κρίση θα οδηγήσει σε ύφεση το 2023


  Όλα αυτά θα ήταν άσχημα νέα για την ήδη εύθραυστη οικονομία. Επί του παρόντος, το IW προβλέπει μικρή ανάπτυξη της τάξης του 0,25% για το τρέχον έτος. Σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,25% φέτος.


  Είναι αλήθεια ότι πολλοί επενδυτές έχουν παρκάρει τα περιουσιακά τους στοιχεία σε μετοχές μακροπρόθεσμα και δεν χρειάζονται απαραίτητα τα χρήματα για την καθημερινή τους κατανάλωση. Ωστόσο, η ψυχολογική επίδραση της πτώσης των τιμών δεν πρέπει να υποτιμάται, λέει ο Ομπστ.

  Οι συνέπειες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες το επόμενο έτος. Επί του παρόντος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποθέτει ανάπτυξη 1,8% για το επόμενο έτος. Σε περίπτωση κρίσης, ωστόσο, η ύφεση στη Γερμανία θα διευρυνθεί. "Οι ήδη ζοφερές οικονομικές προοπτικές έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω της διαφαινόμενης τραπεζικής κρίσης", αναμένει ο οικονομολόγος της IW.

  Οι υπολογισμοί των οικονομικών ερευνητών της Oxford Economics υποδηλώνουν παρόμοιες υφέσεις στην ανάπτυξη. Καθόρισαν τι συμβαίνει όταν τα γερμανικά χρηματιστήρια είναι 30% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος κατά το τέταρτο τρίμηνο. Το αποτέλεσμά τους: Η οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία θα ήταν 0,8 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη το 2023 και σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη το 2024. Ο Όλιβερ Ρακάου, οικονομολόγος στην Oxford Economics, θεωρεί επίσης τα ευρήματα του IW "απολύτως αληθοφανή".

  Εκτός από το σοκ των επιτοκίων, υπάρχει ήδη ένα σοκ στις συνθήκες χρηματοδότησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, προειδοποιεί ο οικονομολόγος της Βόννης, Μόριτς Σούλαρικ. "Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιστωτική στενότητα με σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη", δήλωσε ο Σουλαρίκ, ο οποίος θα γίνει πρόεδρος του Ινστιτούτου του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία το καλοκαίρι.  Εξισορροπητική πράξη για τη νομισματική πολιτική


  Μια τραπεζική κρίση θα μπορούσε να θέσει τις κεντρικές τράπεζες σε ακόμη πιο σκληρή δοκιμασία. Προκειμένου να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αύξησε πρόσφατα τα επιτόκια με ταχύτητα ρεκόρ. "Η πίεση στις κεντρικές τράπεζες αυξάνεται. Είναι καιρός να δοκιμάσουν την προηγούμενη πολιτική επιτοκίων και να σταματήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στη συνολική οικονομία", λέει ο Ομπστ.

  Παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε εκ νέου το βασικό επιτόκιο κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,5% στην τελευταία συνεδρίασή της, όπως είχε προαναγγείλει. Μια άλλη απόφαση θα δημιουργούσε μόνο νέα αβεβαιότητα, υποστηρίζουν οι υποστηρικτές.

  Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είχε επίσης αυξήσει το βασικό επιτόκιο για τον εφοδιασμό των τραπεζών με νέα κεφάλαια και πάλι πριν από μία εβδομάδα κατά 0,25% σε ένα εύρος από 4,75% έως 5,0%.

  Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε μετά την απόφαση για τα επιτόκια ότι η Fed εξετάζει πιθανή παύση των αυξήσεων των επιτοκίων λόγω της πρόσφατης αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων ήταν συναίνεση.

  Ωστόσο, οι επιπτώσεις της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα είναι ακόμη ασαφείς, τόνισε ο Πάουελ. Οι χειρότερες πιστωτικές συνθήκες από μόνες τους θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, ο Πάουελ κατέστησε επίσης σαφές ότι το βασικό επιτόκιο θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στον τρέχοντα κύκλο από ό,τι αναμενόταν επί του παρόντος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ