Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Απρ-2023 20:23

  Ιράκ και Κούρδοι κοντά σε συμφωνία για επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου - Νέος όρος από την Τουρκία

  Ιράκ και Κούρδοι κοντά σε συμφωνία για επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου - Νέος όρος από την Τουρκία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ και η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με στόχο την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου του βορρά, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις το Σάββατο.

  Η Τουρκία διέκοψε τις ροές αγωγών από τα κοιτάσματα που βρίσκονται στο Κιρκούκ, στην ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ προς το λιμάνι του Τζεϊχάν, στα Άδανα, στις 25 Μαρτίου, αφότου έχασε μια δικαστική υπόθεση διαιτησίας που είχε αιτηθεί η Βαγδάτη.

  Στην υπόθεση, το Ιράκ κατηγόρησε την Τουρκία ότι παραβίασε τη συμφωνία του 1973 για τον αγωγό, επιτρέποντας στην κουρδική κυβέρνηση να εξάγει πετρέλαιο χωρίς τη συγκατάθεση της Βαγδάτης μεταξύ 2014 και 2018.

  Οι διακοπείσες ροές περίπου 450.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) αντιπροσώπευαν μόνο το 0,5% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, αλλά η διακοπή, η οποία ανάγκασε τις πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να σταματήσουν την παραγωγή ή να μεταφέρουν την παραγωγή σε δεξαμενές αποθήκευσης, ενίσχυσε τις τιμές του πετρελαίου LCOc1 την περασμένη εβδομάδα ξανά κοντά στα 80 δολάρια ανά βαρέλι.

  Μια αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών αναφέρει ότι οι εξαγωγές πετρελαίου του βόρειου Ιράκ θα εξάγονται από κοινού από την κρατική εταιρεία μάρκετινγκ του Ιράκ SOMO και το υπουργείο Φυσικών Πόρων της KRG, σύμφωνα με δύο από τις πηγές – έναν ανώτερο ιρακινό αξιωματούχο πετρελαίου και έναν αξιωματούχος της KRG.

  Τα έσοδα θα κατατεθούν σε λογαριασμό που διαχειρίζεται το υπουργείο και εποπτεύεται από τη Βαγδάτη, δήλωσε ο αξιωματούχος της KRG.

  Η προκαταρκτική συμφωνία έχει σταλεί στον πρωθυπουργό του Ιράκ για τελική έγκριση, σύμφωνα με δύο από τις πηγές. Η πηγή της KRG αναμένει ότι η συμφωνία θα επιβεβαιωθεί μέχρι τη Δευτέρα.

  Η Βαγδάτη και οι Κούρδοι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συναντήσεις μετά από την επανέναρξη λειτουργίας των εξαγωγών πετρελαίου για να βρουν λύσεις σε άλλα προβλήματα.

  Καθώς οι εξαγωγές του πετρελαίου έχουν σταματήσει, το Κουρδιστάν είχε σταματήσει τις αποπληρωμές σε εμπόρους ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των Vitol και Petraco για συμφωνίες αργού φορτίου αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν εμπορικές πηγές.

  Άλλο ένα κομβικό σημείο στις μέχρι τώρα συζητήσεις προήλθε από την τουρκική πλευρά.

  Μια δεύτερη υπόθεση διαιτησίας σχετικά με τη συμφωνία για τον αγωγό του 1973 για την περίοδο από το 2018 και μετά παραμένει ανοιχτή και μια πηγή είπε ότι θα μπορούσε να πάρει περίπου δύο χρόνια για να διευθετηθεί. Η Τουρκία θέλει να επιλυθεί αυτή η υπόθεση πριν ανοίξει εκ νέου ο αγωγός, ανέφεραν τρεις πηγές στο Reuters.

  Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για την αρχική συμφωνία από την KRG ή ομοσπονδιακούς ιρακινούς αξιωματούχους και ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Τουρκία - Ιράκ: Μειώνεται η παραγωγή αργού στο Ιρακινό Κουρδιστάν

  * Το Ιράκ κέρδισε τη "μάχη" με την Τουρκία για το πετρέλαιο των Κούρδων

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ