Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Απρ-2023 16:30

  Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Οι κεντρικές τράπεζες από μόνες τους δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό

  Ιταλία: Ισχυρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού χονδρικής τον Οκτώβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι δήλωσε ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής από μόνα τους δεν μπορούν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

  "Η καταπολέμηση του πληθωρισμού με τη νομισματική πολιτική δεν είναι αρκετή και η ύφεση δεν μπορεί να είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για την καταπολέμηση του πληθωρισμού", δήλωσε ο Τζιορτζέτι σήμερα στην ημερίδα Ambrosetti στο Cernobbio της Ιταλίας.

  Αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη κρίση κόστους ζωής εδώ και μια γενιά, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη εισήγαγαν μια σειρά μέτρων για να θωρακίσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

  Η Ιταλία έχει δαπανήσει περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο -αντιμετωπίζοντας τις τακτικές εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η βοήθεια πρέπει να είναι προσωρινή, στοχευμένη και έγκαιρη- έχει πλέον αρχίσει να μειώνει τη στήριξή της. 

  Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ βρίσκεται εν μέσω του ταχύτερου κύκλου σύσφιξης που έχει κάνει ποτέ, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο για να τιθασεύσει τις πιέσεις στις τιμές. Αυτή η επιθετική δράση ώθησε ορισμένους στην Ιταλία να επικρίνουν την κεντρική τράπεζα.

  Ο Τζιορτζέτι σήμερα υιοθέτησε μια πιο διαφοροποιημένη προσέγγιση και αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές που συνδέεται με την κατάρρευση της SVB στις ΗΠΑ και την εξαγορά της Credit Suisse Groupαπό την UBS στην Ελβετία με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης.

  "Η αυτονομία των κεντρικών τραπεζών πρέπει να γίνεται σεβαστή, αλλά πιστεύω ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να στοχεύει τόσο στη συγκράτηση του πληθωρισμού όσο και στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας", δήλωσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ