Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Απρ-2023 13:57

  Η Τουρκία χαλαρώνει τους κανόνες για το βασικό εργαλείο των αποταμιεύσεων στο εθνικό νόμισμα

  192374018
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα μπορεί να επιτρέπει στις τράπεζες να εκδίδουν μικρότερες διάρκειες για λογαριασμούς καταθέσεων σε λίρες που προστατεύονται από συναλλαγματικές διαφορές, εάν υπάρχει ζήτηση, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας σήμερα, σύμφωνα με το Bloomberg.

  Οι διάρκειες των λογαριασμών καταθέσεων λιρών που προστατεύονται από συναλλαγματικές διαφορές θα καθορίζονται από την κεντρική τράπεζα. Η αλλαγή επιτρέπει στην τράπεζα να καταργήσει την ελάχιστη διάρκεια τριών μηνών που ίσχυε προηγουμένως. 

  Δεν υπάρχει άμεση αλλαγή στις λήξεις και η αλλαγή δεν ισχύει για τις καταθέσεις που μετατρέπονται από κανονικές καταθέσεις σε λίρες που καταβάλλονται από το Δημόσιο.


  Αυτή είναι η τρίτη αλλαγή που πραγματοποιεί η Κεντρική Τράπεζα σε λογαριασμούς καταθέσεων λιρών με προστασία από συναλλαγματικές διαφορές αυτή την εβδομάδα. Στις 30 Μαρτίου, η κεντρική τράπεζα επέτρεψε στις εταιρείες με υποχρεώσεις σε συνάλλαγμα να ανοίξουν λογαριασμούς καταθέσεων λιρών προστατευμένους από το συνάλλαγμα με διάρκεια 1 μήνα. Την Παρασκευή, επετράπη στις τράπεζες να καθορίζουν ελεύθερα τα επιτόκια για τους λογαριασμούς καταθέσεων λιρών με προστασία συναλλάγματος. Προηγουμένως, οι τράπεζες επιτρεπόταν να προσφέρουν μόνο επιτόκιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας συν 3 ποσοστιαίες μονάδες για τέτοιους λογαριασμούς. 

  Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θέλουν να διατηρήσουν τη λίρα σταθερή πριν από τις εκλογές του Μαΐου και έχουν επιδιώξει να μειώσουν τη χρήση συναλλαγών σε ξένο νόμισμα στο τραπεζικό σύστημα. Η λίρα έχει αποδυναμωθεί αυτόν τον μήνα, καθώς οι πελάτες αναζήτησαν σκληρά νομίσματα για να προστατευθούν από τη μεταβλητότητα γύρω από τις εκλογές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ