Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Απρ-2023 13:31

  Ο πληθωρισμός στο Πακιστάν αυξάνεται με ρεκόρ καθώς οι μεταρρυθμίσεις του ΔΝΤ ωθούν τα κέρδη

  108071172
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πληθωρισμός στο Πακιστάν επιταχύνθηκε σε επίπεδα ρεκόρ λόγω της αύξησης των φόρων και των τιμών της ενέργειας, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, σύμφωνα με το Bloomberg.


  Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 35,37% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία σήμερα. Αυτό συγκρίνεται με τη μέση εκτίμηση για αύξηση 34,8% σε έρευνα του Bloomberg και με αύξηση 31,55% τον Φεβρουάριο.

  "Αυτό ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενο με τις συνεχιζόμενες υψηλότερες τιμές των τροφίμων, ενώ έχει εφαρμοστεί φόρος στον καπνό", δήλωσε η Αμρέν Σοράνι, επικεφαλής έρευνας στην JS Global Capital στο Καράτσι. "Οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν για μερικούς μήνες πριν αρχίσουν να επιβραδύνονται λόγω της υψηλής επίπτωσης της βάσης".

  Η τελευταία εκτύπωση μπορεί να ενισχύσει την υπόθεση της Κρατικής Τράπεζας του Πακιστάν να αυξήσει το επιτόκιο-στόχο στην αναθεώρηση που έχει προγραμματιστεί για τις 4 Απριλίου, με όλους πλην ενός από τους 14 οικονομολόγους που έχουν ερωτηθεί μέχρι στιγμής να αναμένουν αύξηση. 

  Η κεντρική τράπεζα προχώρησε τον περασμένο μήνα σε μια εκρηκτική αύξηση 300 μονάδων βάσης στο 20% για να συγκρατήσει την εκτίναξη των τιμών που υποδαυλίστηκαν από ένα ασθενέστερο νόμισμα, καθώς και από αυξήσεις φόρων και τιμών ενέργειας με στόχο την εξασφάλιση ενός πακέτου διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

  Το ΔΝΤ έχει ζητήσει από την χώρα της Νότιας Ασίας να ζητήσει δεσμεύσεις από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πριν αναβιώσει το πρόγραμμα διάσωσης.

  Οι τιμές των μεταφορών σκαρφάλωσαν κατά 54,94%, ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων επιταχύνθηκε κατά 47,15% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως έδειξαν τα στοιχεία. Οι τιμές των ειδών ένδυσης και υπόδησης επιταχύνθηκαν κατά 21,93% και το κόστος στέγασης, νερού και ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 17,49%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ