Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Απρ-2023 11:47

  Γκίντος (ΕΚΤ): Η υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού θα παραμείνει ισχυρή

  Ντε Γκίντος: Υπεβρολική η αντίδραση των αγορών στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν αυξημένες, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός σε επίπεδο τιμών επιβραδύνεται, αναφέρει το Bloomberg.

  "Πιστεύουμε ότι ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικά φέτος, ενώ η υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού θα παραμείνει ισχυρή", δήλωσε σε ομιλία του στο εργαστήριο Ambrosetti στο Cernobbio της Ιταλίας σήμερα.


  Ο Γκίντος μίλησε μία ημέρα αφότου τα στοιχεία για την ευρωζώνη έδειξαν ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος αφαιρεί ασταθή στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ.

  Στρεφόμενος προς τις αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι "ανθεκτικός, με ισχυρές κεφαλαιακές θέσεις και θέσεις ρευστότητας που υπερβαίνουν κατά πολύ τις ελάχιστες απαιτήσεις".

  "Είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχουν όλα αυτά στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό", είπε. "Η αναταραχή μπορεί κάλλιστα να είναι βραχύβια, αλλά αν εμφανιστούν ενισχυτικές επιδράσεις, αυτές θα εμφανιστούν στα στοιχεία".

  Επανέλαβε τη θέση της ΕΚΤ ότι "η μείωση του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2% θα παραμείνει εξαρτώμενη από τα δεδομένα".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ