Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Απρ-2023 09:55

  Μπ. Πιστόριους: Τα κενά στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν να καλυφθούν πριν το 2030

  26708852
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο στρατός της Γερμανίας δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τα υπάρχοντα κενά μέχρι το 2030, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, καθώς το Βερολίνο επιδιώκει να ανανεώσει τις ένοπλες δυνάμεις του μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έπειτα από δεκαετίες παραμέλησης.

  "Όλοι γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν πλήρως μέχρι το 2030... Θα χρειαστούν χρόνια. Όλοι το γνωρίζουν αυτό", δήλωσε ο Πιστόριους σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag, όπως μεταδίδει το Reuters.

  Έπειται από δεκαετίες υποεπενδύσεων μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Bundeswehr βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση από ό,τι πριν από ένα χρόνο, δεδομένου ότι τα όπλα και τα πυρομαχικά που δόθηκαν στην Ουκρανία δεν έχουν ως επί το πλείστον ακόμη αντικατασταθεί, λένε οι ειδικοί.

  Ο Πιστόριους απέρριψε περαιτέρω παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία από τα αποθέματα της Bundeswehr, πέραν των ανακοινωθέντων δεσμεύσεων.

  "Για να το θέσω ευθέως, όπως και άλλα κράτη, έχουμε περιορισμένα αποθέματα. Ως ομοσπονδιακός υπουργός Άμυνας, δεν μπορώ να τα δώσω όλα", δήλωσε.

  Ο υπουργός, ο οποίος διορίστηκε νωρίτερα φέτος, δήλωσε ότι η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του ΝΑΤΟ για δαπάνες 2% της εθνικής παραγωγής, από περίπου 1,5% που είναι σήμερα, αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητά του.

  "Εάν αυτό ξεκινήσει στο τέλος της (νομοθετικής) περιόδου, τότε θα ήμουν ικανοποιημένος", πρόσθεσε.

  Η Γερμανία σχεδιάζει επίσης μια ναυτική αποστολή στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού το επόμενο έτος και εντείνει τις συνεργασίες της με χώρες της περιοχής, όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη, είπε, λέγοντας ότι η ελευθερία κινήσεων της Ευρώπης στις θάλασσες εκεί "αμφισβητείται πάρα πολύ".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ