Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Απρ-2023 09:00

  Welt: Αλυσοδεμένες στη Ρωσία - έτσι συνδέει ο Πούτιν δυτικές εταιρείες με τη χώρα του

  Welt: Αλυσοδεμένες στη Ρωσία - έτσι συνδέει ο Πούτιν δυτικές εταιρείες με τη χώρα του
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μόνο ένας μικρός αριθμός δυτικών εταιρειών έχει αποσυρθεί εντελώς από τη Ρωσία. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη βούλησης, εξηγούν οι ειδικοί. Ο Πούτιν προσπαθεί να τις αλυσοδέσει με τον εαυτό του - και έχει κάνει συστηματικά την αποχώρηση πιο δύσκολη, σύμφωνα με τη Welt.


  Οι δυτικές εταιρείες που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται νόμιμα στη Ρωσία σύμφωνα με τις κυρώσεις, χάνουν. Και όσες αποχωρούν οικειοθελώς, επίσης χάνουν. Είναι αλήθεια ότι μετά τον αρχικό πανικό της αναποφασιστικότητας, οι εταιρείες έχουν τώρα και πάλι καθαρότερο μυαλό για να σταθμίσουν μεταξύ της απόσυρσης ή του τύπου της παραμονής.

  Όμως, κάθε μέρα που διαρκεί ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία, το δίλημμα γίνεται πιο έντονο. Η δυτική κοινή γνώμη και οι μελέτες που μοιάζουν με λίστα ντροπής ασκούν πίεση, όπως ακριβώς και το Κρεμλίνο με το αντίθετο πρόσημο.

  Μόλις προχθές έγινε γνωστό ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει τα κριτήρια για την έξοδο ξένων εταιρειών στην αγορά. Εταιρείες από χώρες που έχουν επιβάλει ή υποστηρίζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει πλέον να καταβάλλουν τουλάχιστον το 10% των τιμών των πωλήσεών τους στο ρωσικό κράτος.

  Προηγουμένως, είχαν ακόμη τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα πλήρωναν αμέσως το 10% της συνολικής αξίας στο ρωσικό κράτος ή αν θα πλήρωναν σε δόσεις σε διάστημα ενός έως δύο ετών. "Τώρα γίνεται μόνο πιο φανερό ότι το κράτος θέλει να εμποδίσει τις δυτικές εταιρείες να αποχωρήσουν", εξηγεί ο Όλεγκ Βγούτζιν, οικονομολόγος, τραπεζίτης και πρώην αντιπρόεδρος της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στη Welt.

  Το 10% που πρέπει να δοθεί δεν είναι το κύριο εμπόδιο για τις εταιρείες. Και η εξεύρεση Ρώσου αγοραστή δεν αποτελεί ουσιαστικά πρόβλημα. Στήνονται στην ουρά σαν κυνηγοί ευκαιριών για να πάρουν στα χέρια τους τα φθηνά περιουσιακά στοιχεία. Στα τέλη του 2022, το κράτος διέταξε ότι η πώληση θα επιτρέπεται μόνο εάν ο αγοραστής έχει έκπτωση τουλάχιστον 50% επί της αξίας πώλησης που εκτιμάται από Ρώσο εκτιμητή.

  Μόνο το 6% των εταιρειών έχουν αποσυρθεί εντελώς


  Το κύριο πρόβλημα για τις δυτικές εταιρείες είναι ότι η απόσυρσή τους πρέπει να εγκριθεί από ρωσική κυβερνητική επιτροπή. Και αυτή η επιτροπή λειτουργεί εξαιρετικά αργά, όπως εξηγεί ο Βγουτζίν.

  "Μόνο 13 με 15 αιτήσεις διεκπεραιώνονται την εβδομάδα", λέει ο Χοσέ Κάμπρος Νάβε, διευθύνων σύμβουλος και ειδικός σε θέματα Ρωσίας στην εταιρεία συμβούλων Rödl & Partner, η οποία πρόσφατα αποσύρθηκε και η ίδια από τη Ρωσία, όταν ερωτάται: "Την ίδια στιγμή, περισσότερες από 2.500 αιτήσεις παραμένουν εκεί ανεπεξέργαστες".

  Φυσικά, δεν θέλουν όλες οι εταιρείες να φύγουν γρήγορα ή καθόλου. Ακόμη και αν βρίσκονται υπό την ηθική πίεση του δυτικού κοινού.

  Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Μελετών της Βιέννης (WIIW) στη "Μηνιαία Έκθεσή" του, επικαλούμενο στοιχεία της Οικονομικής Σχολής του Κιέβου από τον Μάρτιο, το 39% (1125 επιχειρήσεις) των εταιρειών παγκοσμίως θα συνέχιζαν να κάνουν "business as usual" στη Ρωσία. Περίπου το 45% (περίπου 1700 επιχειρήσεις) θα είχαν περιορίσει τις δραστηριότητές τους. Και μόνο 201 ξένες εταιρείες -περίπου το 6%- είχαν αποσυρθεί εντελώς από την εμπόλεμη χώρα.

  Οι αριθμοί αποκλίνουν ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο μετρούν τα διάφορα ινστιτούτα, όπως ο Οργανισμός Ηθικής Αξιολόγησης με έδρα το Λονδίνο ή το αμερικανικό πανεπιστήμιο Γέιλ, το οποίο τηρεί τη λεγόμενη "λίστα της ντροπής". Το Πανεπιστήμιο του Σεντ Γκάλεν και η ελβετική σχολή επιχειρήσεων IMD υπολόγισαν πριν από δύο μήνες ότι μόνο το 8,5% των εταιρειών από χώρες της ΕΕ και της G-7 έχουν αποσυρθεί πλήρως.

  Η Henkel μπορεί κάλλιστα να αποχωρήσει


  Το τελευταίο παράδειγμα είναι πιθανό να είναι η Henkel. Μετά από έξι μήνες αναμονής, η κατασκευάστρια Persil θα λάβει τώρα, όπως φαίνεται, άδεια πώλησης από τη ρωσική κυβερνητική επιτροπή, όπως αναφέρει η ρωσική εφημερίδα "Vedomosti". Η τιμή αγοράς φέρεται να είναι το πολύ 150 εκατομμύρια ευρώ.

  Ο όμιλος Henkel δεν σχολίασε το ποσό αυτό, αλλά είχε ήδη προηγουμένως διαγράψει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ για τη ρωσική επιχείρηση, αφού τα περιουσιακά στοιχεία εκεί είχαν αναφερθεί σε 526 εκατομμύρια ευρώ στην ετήσια έκθεση.

  Σύμφωνα με τη Vedomosti, αποχωρώντας με ομαλό τρόπο και τηρώντας όλους τους όρους, η Henkel μπόρεσε να εξασφαλίσει μια επιλογή επαναγοράς - όπως κάνουν οι περισσότερες δυτικές εταιρείες.

  Όσοι επιλέγουν έναν πιο ριζοσπαστικό δρόμο χάνουν τα πάντα και, κατά μία έννοια, τα δίνουν στο ρωσικό κράτος. Αυτό συνέβη με τη γερμανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Wintershall, η οποία αρχικά ήθελε να το αποφύγει, αλλά στη συνέχεια τράβηξε την πρίζα τον Ιανουάριο. "Όλοι μας υποτιμήσαμε σοβαρά το τι είναι ικανή να κάνει η Ρωσία του Πούτιν", έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Mario Mehren στο LinkedIn. "Προσωπικά δεν πίστευα ποτέ ότι ένας τέτοιος πόλεμος ήταν δυνατός. Αυτό ήταν ένα λάθος".

  Η ριζική περικοπή κινδυνεύει επίσης να απειλήσει τους Ρώσους εργαζόμενους, ιδίως τα διευθυντικά στελέχη, με κρατικά αντίποινα.

  Αλλά όσοι επιλέγουν την ομαλή αποχώρηση δεν έχουν μόνο να φοβηθούν τις μεγάλες περιόδους αναμονής από τη ρωσική πλευρά, αλλά "πρέπει επίσης να είναι πολύ προσεκτικοί ώστε να μην παραβιάσουν τις πολύπλοκες δυτικές κυρώσεις κατά τη διαδικασία", λέει ο Βίκτορ Βίνκλερ στη Welt. Ο Bίνκλερ συμβουλεύει πολυάριθμες εταιρείες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία και είναι εμπειρογνώμονας της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής για τον νόμο περί επιβολής κυρώσεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ