Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 31-Μαρ-2023 23:13

  Στ. Κυμπουρόπουλος: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τη σταδιακή κατάργηση των επιβλαβών φθοριούχων αερίων

  Ουκρανία: Υλοποίηση των δεσμεύσεων εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ επιθυμεί το ΕΚ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ως ένα "ισχυρό μήνυμα" προς όλους, χαρακτηρίζει ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, την υπερψήφιση από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, της κατάργησης των φθοριούχων αερίων, σταδιακά έως το 2050.

  "Η ψηφοφορία αυτή (χθες) είναι σημαντική για να δοθεί ένα σαφές μήνυμα για την αποφυγή της χρήσης επιβλαβών αερίων του θερμοκηπίου και τη μετάβαση σε πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις", δήλωσε ο κ. Κυμπουρόπουλος ως σκιώδης εισηγητής για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

  Τα αέρια αυτά έχουν έως και 24.000 φορές υψηλότερο αποτύπωμα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα και "γι' αυτό πρέπει να απαλλαγούμε από αυτά το συντομότερο δυνατό", όπως δήλωσε ο ευρωβουλευτής Peter Liese, ως συντονιστής της Επιτροπής του Περιβάλλοντος εκ μέρους της ομάδας του ΕΛΚ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

  Μέχρι σήμερα, τα φθοριούχα αέρια χρησιμοποιούνται σε διάφορες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των αντλιών θερμότητας.

  Η έκθεση "κατάφερε να βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος, της ενεργειακής απόδοσης και ασφάλειας παραγωγής", όπως σημειώνει ο κ. Κυμπουρόπουλος στην ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ότι "με την έκθεση αυτή στηρίζουμε τους κορυφαίους κατασκευαστές της ΕΕ, που είναι παγκόσμιοι πρωτοπόροι στις πράσινες εναλλακτικές λύσεις, ενώ ταυτόχρονα διαπραγματευτήκαμε μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για να μπορέσουν να μεταβούν και οι υπόλοιποι με ασφάλεια σε αυτές τις λύσεις".

  Επιπλέον, τονίζει ότι "οι εταιρείες έχουν την ευκαιρία να καινοτομήσουν και να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες, που μπορούν να μειώσουν τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο, οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε αυξημένη ανταγωνιστικότητα και ευκαιρίες στην αγορά".

  "Οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες παρέχουν ήδη εναλλακτικές λύσεις χωρίς φθοριούχα αέρια", ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο κ. Κυμπουρόπουλος, "με το κείμενο που ψηφίστηκε (από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) συμπεριλάβαμε με επιτυχία δικλείδες ασφαλείας για τυχόν παρεκκλίσεις από τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ιδίως στον τομέα των τροφίμων, που πρέπει να χρησιμοποιούν αυτά τα αέρια για σκοπούς επισκευής και συντήρησης, προκειμένου να μην καταστήσουν τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό άχρηστο".

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ