Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 31-Μαρ-2023 14:50

  Ρωσία: Νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής ανακοίνωσαν Πούτιν-Λαβρόφ - "Ακόμη και ασύμμετρα πλήγματα σε μη φιλικές χώρες"

  Ρωσία: Νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής ανακοίνωσαν Πούτιν-Λαβρόφ - "Ακόμη και ασύμμετρα πλήγματα σε μη φιλικές χώρες"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.44

  Το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, το οποίο συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον πρόεδρό της, Βλάντιμιρ Πούτιν.

  Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας,  Σεργκέι Λαβρόφ, την Παρασκευή το απόγευμα, η Ρωσία αντιμετωπίζει πλέον "υπαρξιακές απειλές" για την ασφάλεια και την ανάπτυξή της από "μη φιλικές χώρες".

  Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, η οποία βιντεοσκοπήθηκε, ότι το επικαιροποιημένο δόγμα εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας θα εκθέτει αναλυτικά το πώς η χώρα θα μπορεί να λάβει "συμμετρικά και ασύμμετρα μέτρα σε απάντηση μη φιλικών πράξεων ενάντια στη Ρωσία.

  Έκανε παράλληλα λόγο για "πρωτόγνωση πίεση" η οποία ασκείται αυτή τη στιγμή στη Ρωσία από τους δυτικούς ανταγωνιστές της.

  Σύμφωνα με το νέο δόγμα, οι ΗΠΑ κατονομάζονται ρητά ως ο βασικός "υποκινητής" της "αντιρωσικής γραμμής" σε διεθνή κλίμακα.

  Όπως σημείωσε ακόμη ο Σ. Λαβρόφ, το επικαιροποιημένο δόγμα αντανακλά την αλλαγή του πλαισίου άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, μετά την έναρξη της "Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης", όπως ονομάζει η Μόσχα τον επιθετικό πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

  Στο δόγμα γίνεται λόγος για "στρατηγική εταιρική σχέση" με την Κίνα και την Ινδία, ενώ αναφέρεται ρητά η χρήση των ενόπλων δυνάμεων ως παράγοντα για την αποτροπή ή και την πρόληψη μιας επίθεσης στη Ρωσία ή σε συμμάχους της.

  Η Ρωσία θα αντισταθεί, όπως αναφέρεται επίσης, στην ενίσχυση στρατιωτικών υποδομών και στην ανάπτυξη νέων από μη φιλικές χώρες στο εγγύς εξωτερικό της.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ