Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 31-Μαρ-2023 14:36

  Ρουμπινί: Θα καταλήξουμε τελικά σε οικονομικό και χρηματοπιστωτικό κραχ

  Ρουμπινί: Δύο τα σενάρια για την αμερικανική οικονομία, το κακό και το χειρότερο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Περισσότερες αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, διευρυμένη οικονομική κάμψη, απώλεια ελέγχου του πληθωρισμού από την Fed και ακόμα και ένα χρηματοπιστωτικό κραχ, συνθέτουν το πλαίσιο με τους σημαντικότερους τρέχοντες κινδύνους σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετέχουν στο φόρουμ της λίμνης του Κόμο.

  Μεταξύ αυτών ο Νουριέλ Ρουμπινί, γνωστός και με το προσωνύμιο "Dr. Doom" για τις δυσοίωνες εκτιμήσεις που συνηθίζει να κάνει, οποίος αναφέρθηκε τώρα σε επικείμενο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό κραχ.

  Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg από το Κόμο, ο Ν. Ρουμπινί ανέφερε ότι "εισερχόμαστε σε ύφεση και χρηματοπιστωτική αστάθεια, έχοντας να αυξήσουμε τα επιτόκια επειδή ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός, άρα προκύπτει ασυνέπεια και ένα τρίλημμα. Δεν μπορούμε να επιτύχουμε σταθερότητα τιμών, να διατηρήσουμε την οικονομική ανάπτυξη και να έχουμε χρηματοπιστωτική σταθερότητα ταυτόχρονα".

  "Συνεπώς τελικά θα έχουμε ένα οικονομικό και χρηματοπιστωτικό κραχ", πρόσθεσε.

  Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η τοποθέτηση Ρουμπινί ήταν ομολογουμένως η πιο ανησυχητική παρατήρηση σχετικά με τις απειλές που επιμένουν για την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές αφότου το τρίπτυχο αύξησης επιτοκίων, μαζικής φυγής καταθέσεων και η νευρικότητας επενδυτών, οδήγησε στην κατάρρευση των Silicon Valley Bank, Signature Bank και Silvergate Capital.

  Και ακόμα περισσότερο, επέφερε την πτώση ενός παγκόσμιου συστημικού κολοσσού της Credit Suisse.

  Η Έλεν Ζέντνερ, επικεφαλής οικονομολόγος ΗΠΑ της Morgan Stanley, σχολιάζει από τα σύνορα της Ελβετίας όπου πραγματοποιείται το φόρουμ Ambrosetti, ότι "πρέπει πάντα να ανησυχείς για τα δεινά που κρύβονται πίσω από τη γωνία".

  "Με τις χρηματοπιστωτικές διακλαδώσεις, απλώς δεν ξέρεις τι", προσθέτει.

  Για την  ίδια, οι κίνδυνοι στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα συνιστούν πηγή ανησυχίας γιατί είναι "πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε το μέγεθος του". Επισήμανε ακόμα τις πιέσεις στα χαρτοφυλάκια real estate που μπορεί να επηρεάσουν τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, οι οποίες είναι ήδη επιφορτισμένες με μεγάλα χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων.

  Από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος για τις πρόσφατες τραπεζικές αναταράξεις, αλλά σημείωσε ότι διατηρεί ανησυχίες για άλλους τομείς.

  "Οι τράπεζες βασίζονται στην εμπιστοσύνη και αν η εμπιστοσύνη κάνει φτερά, συμβαίνουν άσχημα πράγματα" είπε, προσθέτοντας ότι η "οικονομική μετάδοση" είναι αυτό που θα ακολουθήσει τώρα.

  "Στην πραγματικότητα ανησυχώ λιγότερο για μία τραπεζική κρίση, από όσο ανησυχώ για τις συνέπειες αυτού που ήδη είδαμε", εξήγησε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ