Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 31-Μαρ-2023 09:44

  Βρετανία: Αποφεύγει την ύφεση με οριακή αύξηση του ΑΕΠ στο 4ο τρίμηνο

  Βρετανία: Σε χαμηλό 10 μηνών ο PMI υπηρεσιών τον Δεκέμβριο λόγω Όμικρον
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η οικονομία της Βρετανίας αναπτύχθηκε - έστω και οριακά - στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, επιβεβαιώνοντας ότι η απέφυγε το πέρασμα σε ύφεση πέρυσι.

  Ειδικότερα, η νέα μέτρηση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας (ONS) έδειξε ότι οικονομική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,1% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι της προηγούμενης εκτίμησης ότι είχε παραμείνει στάσιμη (0%).

  Υπενθυμίζεται ότι ο τεχνικός ορισμός της ύφεσης συνίσταται σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης.

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι η Βρετανία αναμένεται να είναι η μόνη σημαντική προηγμένη οικονομία της G7 που θα συρρικνωθεί το 2023, αλλά τα οικονομικά της στοιχεία έκτοτε εμφανίζονται ισχυρότερα από ό,τι εκτιμούσαν οι αναλυτές.

  Σύμφωνα με το ONS, ωστόσο, οι επιχειρηματικές επενδύσεις υποχώρησαν κατά 0,2% στο τελευταίο τρίμηνο έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση κατά 4,8%, αν και η υπηρεσία απέδωσε τη μεγάλη αναθεώρηση σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει τις εποχιακές προσαρμογές των δεδομένων.

  Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (πριν την πανδημία) η βρετανική οικονομία κινήθηκε με ρυθμό χαμηλότερο κατά 0,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2022.

  Συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, ωστόσο, το βρετανικό ΑΕΠ ήταν αυξημένο κατά 0,6% έναντι της προκαταρκτικής εκτίμησης για αύξηση κατά 0,4%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ