Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Μαρ-2023 18:23

  ΗΠΑ: Η OpenAI αντιμέτωπη με αγωγή που ζητά να "παγώσει" η διάθεση του GPT

  ΗΠΑ: Η OpenAI αντιμέτωπη με αγωγή που ζητά να "παγώσει" η διάθεση του GPT
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι εντυπωσιακές ικανότητες του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT της OpenAI, πέραν του θαυμασμού που έχουν προκαλέσει στον κόσμο της τεχνολογίας και πλήθος κόσμου, έχει εγείρει και μια σειρά ηθικών ζητημάτων, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές ότι αποτελεί απειλή για το μέλλον της ανθρωπότητας.

  Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη, το Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακής Πολιτικής κατέθεσε αγωγή στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ με την οποία ζητά από τη ρυθμιστική αρχή να σταματήσει την περαιτέρω εμπορική ανάπτυξη νέας γενιάς τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης που τροφοδοτούν το ChatGPT της OpenAI.

  Με την αγωγή αυτή το Κέντρο ζητά από την FTC να ξεκινήσει έρευνα για την OpenAI για να διαπιστώσει εάν η εμπορική κυκλοφορία της τέταρτης γενιάς του ChatGPT παραβιάζει τους κανόνες των ΗΠΑ και της παγκόσμιας αγοράς. 

  Η καταγγελία από το Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακής Πολιτικής, του οποίου ηγείται ο υπέρμαχος της ιδιωτικότητας Marc Rotenberg, επικεντρώνεται στο GPT-4, το πιο πρόσφατο γλωσσικό μοντέλο που βρίσκεται πίσω από το εργαλείο ChatGPT της ερευνητικής ομάδας OpenAI, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προσομοιώνει πειστικά την ανθρώπινη συνομιλία.

  Ο Rotenberg ήταν ένας από τους περισσότερους από 1.000 ανθρώπους που υπέγραψαν δημόσια επιστολή την Τετάρτη καλώντας τους προγραμματιστές να σταματήσουν την "εκπαίδευση” μοντέλων AI στο GPT-4 για τουλάχιστον έξι μήνες.

  "Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πρακτική λύση και αυτή η πρακτική λύση θα έρθει από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου", δήλωσε ο Rotenberg σε τηλεφωνική συνέντευξή του την Τετάρτη. "Αυτό που χρειαζόμαστε να κάνουν είναι να ζητήσουν από την OpenAI να σταματήσει περαιτέρω εκδόσεις του GPT έως ότου υπάρξουν επαρκείς διασφαλίσεις".

  Η OpenAI δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό. Η FTC αρνήθηκε να σχολιάσει.

  Η καταγγελία από την ομάδα του Rotenberg καλεί την FTC να ξεκινήσει την έρευνα για να "διασφαλίσει τη δημιουργία των απαραίτητων δικλείδων ασφαλείας για την προστασία των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και της αγοράς".

  Η επιστολή των ειδικών στην τεχνητή νοημοσύνη την Τετάρτη ήρθε καθώς η FTC υποσχέθηκε να εξετάσει προσεκτικά την αναπτυσσόμενη βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης. Η πρόεδρος της FTC, Lina Khan, δήλωσε σε συνέδριο αυτήν την εβδομάδα ότι η αρχή δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη για να διασφαλίσει ότι το πεδίο δεν κυριαρχείται από τις μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες.

  Σημειώνεται ότι η OpenAI υποστηρίζεται από τη Microsoft Corp., η οποία μαζί με την Google της Alphabet Inc. χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουν τα προϊόντα τους. Η Microsoft δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Bloomberg να σχολιάσει αυτές τις εξελίξεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ