Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Μαρ-2023 11:43

  Schwarzman (Blackstone): "Επιλύσιμη" η τραπεζική κρίση

  Schwarzman (Blackstone): "Επιλύσιμη" η τραπεζική κρίση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Steve Schwarzman της Blackstone Inc. αναμένει ότι οι περισσότερες αμερικανικές τράπεζες θα αντέξουν την τρέχουσα αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αποδίδοντάς την στις επιπτώσεις της πανδημίας και της τεχνολογίας και όχι σε ένα κύμα επισφαλών δανείων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

  "Το τραπεζικό σύστημα δεν περνά καμία συμβατική κρίση", δήλωσε ο Schwarzman σε συνέντευξή του στο Τόκιο. "Έχουμε απλώς ένα ενδιάμεσο ζήτημα με τα επιτόκια που είναι αυξημένα και έχουμε ένα ζήτημα καταθέσεων που προκαλείται από την τεχνολογία. Και τα δύο αυτά προβλήματα είναι επιλύσιμα για τη συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών".

  Η ταχεία κατάρρευση της Silicon Valley Bank και δύο άλλων περιφερειακών πιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ έχει τροφοδοτήσει την ανησυχία ότι και άλλες μπορεί να υποκύψουν σε ένα πιθανό bank-run. Οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων που επέτρεψαν στους ανθρώπους να επικοινωνούν και να μεταφέρουν γρήγορα τα χρήματά τους, σε συνδυασμό με τη μαζική αύξηση των καταθέσεων μετά την πανδημία, οδήγησαν στη σημερινή αναταραχή, δήλωσε ο Schwarzman.

  "Αυτή η κρίση προκλήθηκε από ανθρώπους με iPhones και άλλες συσκευές, που άκουγαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι κάποια τράπεζα μπορεί να έχει πρόβλημα", δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Blackstone. "Απάντησαν σε αυτό με τεράστιες αναλήψεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, οδηγώντας στην κατάρρευση της τράπεζας". 

  Αν και η αύξηση των επιτοκίων έχει μειώσει την αξία των ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες, τα περισσότερα από αυτά "είναι κρατικοί τίτλοι, οπότε αν περιμένετε αρκετά, θα αποπληρωθούν", δήλωσε ο Schwarzman. Τα δάνεια είναι "σε καλή κατάσταση" και οι τράπεζες έχουν πολύ μεγαλύτερα κεφαλαιακά αποθέματα από ό,τι πριν από 15 χρόνια, πρόσθεσε. 

  "Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο κίνδυνος περιορίζεται πραγματικά στο τραπεζικό σύστημα λόγω των καταθέσεων και δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με άλλους τύπους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που δεν έχουν την απαίτηση να δίνουν στους ανθρώπους τα χρήματά τους άμεσα", σημείωσε.

  Ο Schwarzman δήλωσε ότι παρακολουθεί προσεκτικά αν τα τραπεζικά ζητήματα και τα υψηλότερα επιτόκια θα αποδυναμώσουν την παγκόσμια ανάπτυξη. Είναι "λογικό" οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να επιβραδύνουν την οικονομία, ασκώντας πίεση στις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων, είπε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ