Τετάρτη, 29-Μαρ-2023 14:55
Η ΕΕ δημιουργεί μηχανισμό για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τα κράτη-μέλη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να εισαγάγει έναν νέο μηχανισμό, σε συνεργασία με εννέα κράτη-μέλη της, προκειμένου να εντοπίζει κενά στο σύστημα επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας και να βελτιώσει τον συντονισμό μεταξύ των εθνικών αρχών των 27 όταν επιβάλουν ποινές, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εθνικών κυβερνήσεων, οι οποίες είναι σήμερα υπεύθυνες για την επιβολή των κυρώσεων, θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο δημιουργίας ενός νέου σώματος της ΕΕ για την εποπτεία του συστήματος κυρώσεων, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.
Η Ολλανδία, με την υποστήριξη και άλλων κρατών-μελών, ήταν εκείνη που ζήτησε δημιουργία μηχανισμού σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι κυβερνήσεις και εταιρείες δεν παραβιάζουν τους 10 γύρους κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για τον επιθετικό πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε την περασμένη Πέμπτη ότι το επόμενο πακέτο κυρώσεων προκειμένου να πληγεί η ρωσική οικονομία θα αφορά κυρίως "τις μεθόδους παραβίασης των κυρώσεων" και πώς η ΕΕ "μπορεί να τις αποτρέπει".
Το νέο ευρωπαϊκό πρότζεκτ, που θα έχει διάρκεια δύο ετών και θα ξεκινήσει κάπου μέσα στον Ιούνιο, θα αποτελέσει την πρώτη φορά κατά την οποία η Κομισιόν θα βοηθά εθνικές κυβερνήσεις σε επιβολή κυρώσεων με συγκεκριμένη παροχή πόρων και δυνατοτήτων. Η ομάδα θα χαρτογραφήσει τις εθνικές αρχές που έχουν αρμοδιότητα παγώματος περιουσιακών στοιχείων, θα διευκολύνει την ανταλλαγή καλών πρακτικών και θα βελτιώσει την εφαρμογή τους.
Οι χώρες οι οποίες συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, πλην της Ολλανδίας, είναι η Τσεχία, η Κύπρος, η Δανία, η Ουγγαρία, η Λιθοτανία, η Μάλτα, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Ισπανία.
Το νέο εγχείρημα αποτελεί τμήμα του Μηχανισμού Τεχνικής Υποστήριξης, με το οποίο η Κομισιόν βοηθά τα μέλη της να εφαρμόζουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες σε σειρά πεδίων.
"Προκειμένου να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας με την Ουκρανία και να είμαστε πιο αποτελεσματική στη χρήση της εργαλειοθήκης μας, ο Μηχανισμός Τεχνικής Υποστήριξης θα υποστηρίξει κράτη-μέλη στην εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας", είχε δηλώσει η Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα.