Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Μαρ-2023 23:43

  Κυρώσεις των ΗΠΑ σε ξαδέρφια του Σύρου προέδρου Άσαντ για εμπόριο ναρκωτικών

  164790263
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Τρίτη νέες κυρώσεις σε έξι άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο εξαδέλφων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, για το ρόλο τους στην παραγωγή ή την εξαγωγή της captagon, μιας επικίνδυνης αμφεταμίνης, ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

  Ανέφερε ότι το εμπόριο του captagon εκτιμάται ότι είναι μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι κυρώσεις υπογραμμίζουν τον ρόλο των Λιβανέζων εμπόρων ναρκωτικών και την κυριαρχία της οικογένειας Άσαντ στη διακίνηση captagon, η οποία βοήθησε στη χρηματοδότηση της συριακής κυβέρνησης.

  "Η Συρία έχει γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή άκρως εθιστικού captagon, μεγάλο μέρος του οποίου διακινείται μέσω του Λιβάνου", δήλωσε ο Andrea Gacki, διευθυντής του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών.

  "Με τους συμμάχους μας, θα αναγκάσουμε να λογοδοτήσουν όσοι υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ με έσοδα από παράνομα ναρκωτικά και άλλα οικονομικά μέσα που επιτρέπουν τη συνεχιζόμενη καταστολή του συριακού λαού από το καθεστώς", είπε.

  Η κυβέρνηση του Άσαντ αρνείται ότι εμπλέκεται στην παραγωγή και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και λέει ότι εντείνει την εκστρατεία της για να περιορίσει το επικερδές εμπόριο.

  Μεταξύ εκείνων που επλήγησαν από κυρώσεις ήταν ο Σαμέρ Καμάλ αλ Άσαντ, ένας ξάδερφος του Σύρου προέδρου για τον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι επιβλέπει τις βασικές εγκαταστάσεις παραγωγής captagon στη Λατάκεια της Συρίας και ο Wassim Badi al-Assad, ένας άλλος ξάδερφος που το Υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε ότι υποστηρίζει τον συριακό στρατό. και ότι υπήρξε βασικό πρόσωπο στο περιφερειακό δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών.

  Επίσης, κυρώσεις επιβλήθηκαν στον Χαλίντ Καντούρ, ο οποίος σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών είναι Σύριος επιχειρηματίας και στενός συνεργάτης του αδερφού του Μπασάρ αλ-Άσαντ, επικεφαλής της Τέταρτης Μεραρχίας του στρατού. Σε έναν πρώην διοικητή του αντάρτικου Ελεύθερου Συριακού Στρατού επιβλήθηκαν επίσης κυρώσεις.

  Το Υπουργείο Οικονομικών έβαλε περαιτέρω στο στόχαστρο Λιβανέζικες θυγατρικές, μερικές με δεσμούς με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, στενό σύμμαχο του Άσαντ στη σύγκρουσή του με την αντιπολίτευση και τις δυνάμεις των ανταρτών, εδώ και μια δεκαετία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ