Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Μαρ-2023 15:34

  Ρωσία: Σε "πλούσια" δωρεά στο κράτος υποχρεώνεται όποια δυτική εταιρεία επιθυμεί να πουλήσει και να αποχωρήσει

  168485719 12/22
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οποιαδήποτε δυτική εταιρεία επιθυμεί να αποχωρήσει από τη Ρωσία πωλώντας τα περιουσιακά της στοιχεία στη χώρα υποχρεώνεται πλέον να πραγματοποιεί απευθείας δωρεά προς το ρωσικό κράτος, όπως ανακοίνωσε επιτροπή αρμόδια για τις ξένες επενδύσεις στη χώρα, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

  Η απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, αυξάνει την πίεση σε όσους δυτικούς ομίλους δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμη πλήρη αποχώρηση από τη Ρωσία, 13 μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

  Οι ξένες εταιρείες οι οποίες προσπαθούν να πωλήσουν τις δραστηριότητες που διατηρούν στη Ρωσία αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερους περιορισμούς.

  Μέχρι πρόσφατα, οι εταιρείες που εγκατέλειπαν τη Ρωσία μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ μιας "εθελοντικής εισφοράς" στον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό - στο 10% της αξίας των πωλούμενων περιουσιακών στοιχείων - και του να λάβουν τα χρήματα για την πώληση με καθυστέρηση πολλών ετών.

  Πολλές εταιρείες βιάζονταν εγκαταλείψουν τη Ρωσία, οπότε προχώρησαν στην εθελοντική καταβολή του 10% προκειμένου να λάβουν άμεσα τα μετρητά της πώλησης.

  Υπό το νέο καθεστώς, η εισφορά θα καταστεί υποχρεωτική. Η απόφαση αφορά εκατοντάδες δυτικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υπονοήσει ή δηλώσει ότι ετοιμάζουν "έξοδο" από τη ρωσική αγορά, αλλά δεν την έχουν πραγματοποιήσει ή ολοκληρώσει.

  Υπολογίζεται ότι 2.000 αιτήσεις βρίσκονται υπό επεξεργασία. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ