Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Μαρ-2023 14:33

  Ντε Κος: Η αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης για τις ισπανικές τράπεζες

  Ντε Κος: Η αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης για τις ισπανικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αβεβαιότητα που προκαλεί η παγκόσμια ανησυχία για τον τραπεζικό τομέα μπορεί να οδηγήσει σε επίμονη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης για τις ισπανικές τράπεζες και να οδηγήσει σε υψηλότερες προβλέψεις, δήλωσε την Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας και μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πάμπλο Χερνάντεζ Ντε Κος.

  Παρουσιάζοντας την εποπτική έκθεση της κεντρικής τράπεζας, ο Ντε Κος τόνισε επίσης ότι ο αντίκτυπος από τον υψηλό πληθωρισμό στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων "μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τις δυνατότητές τους να χρηματοδοτήσουν”.

  "Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να αναγκάσει τις (ισπανικές) τράπεζες να αυξήσουν τις απαιτούμενες προβλέψεις για ζημίες δανείων, αν και η επιδείνωση σε μακροοικονομικό επίπεδο δεν έχει ακόμη αντικατοπτριστεί στην πιστωτική τους ποιότητα”, ανέφερε ο Ντε Κος, προσθέτοντας ότι οι δείκτες επισφαλών δανείων μειώθηκαν σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2022, παρότι τερματίστηκαν τα μορατόρια στα δάνεια.

  Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν κοντά στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 3,56% τον Ιανουάριο, καταγράφοντας σημαντική υποχώρηση από το ρεκόρ του 13,6% που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 2013.

  Παράλληλα, ο Ντε Κος τόνισε ότι στο πλαίσιο της αυξημένης μεταβλητότητας, οι ισπανικές τράπεζες πρέπει να υιοθετήσουν πιο συνετή στάση και να επωφεληθούν από την υψηλότερη κερδοφορία τους ώστε να ενισχύουν την ανθεκτικότητά τους, "μέσω κατάλληλων πολιτικών κεφαλαιοποίησης των κερδών και προβλέψεων”.

  Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής της επιτροπής εποπτείας της χρηματοπιστωτικής αρχής, Μερσέντες Ολάνο, ανέφερε ότι δεν έχει παρατηρηθεί ασυνήθιστη εκροή καταθέσεων, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες και οι πελάτες τους διοχετεύουν καταθέσεις σε επενδυτικά κεφάλαια εδώ και αρκετό καιρό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ