Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 28-Μαρ-2023 13:30

    Γαλλία: Έφοδοι των αρχών σε SocGen, BNP Paribas, άλλες τρεις τράπεζες για φοροδιαφυγή - ξέπλυμα χρήματος

    Société Générale: Οι 30 εισηγμένες με ταμεία που ξεχειλίζουν από ρευστότητα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.51

    Η οικονομική εισαγγελία της Γαλλίας πραγματοποιεί από το πρωί εφόδους σε κεντρικές εγκαταστάσεις τραπεζών, καθώς ερευνά πέντε τραπεζικά ιδρύματα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, σύμφωνα με ανακοίνωσή της την Τρίτη, όπως μεταδίδουν ο ιστότοπος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde και το πρακτορείο Bloomberg.

    Η προκαταρκτική έρευνα η σχετική με τις σημερινές εφόδους άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2021, διευκρίνισε ο Γάλλος οικονομικός εισαγγελέας. Αργότερα, πρόσθεσε ότι αθροιζόμενα τα πρόστιμα τα οποία είναι πιθανό να επιβληθούν στα πέντε ιδρύματα ενδέχεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

    Η Societe Generale επιβεβαίωσε ότι τα κεντρικά γραφεία της στη Γαλλία βρίσκονται υπό έρευνα στο πλαίσιο της υπόθεσης, ενώ έφοδος πραγματοποιήθηκε και στα κεντρικά της BNP Paribas.

    Σύμφωνα με τη Le Monde, οι υπόλοιπες τράπεζες που βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών είναι οι γαλλικές Natixis, Exane, καθώς και η βρετανική HSBC.

    Η υπόθεση συνδέεται με τον τρόπο πληρωμής μερισμάτων μέσω των λεγόμενων συναλλαγών "cum-cum". Πρόκειται για την πρακτική της ανάληψης των μετοχών ενός ξένου επενδυτή σε μια εταιρεία από μια εγχώρια τράπεζα λίγο πριν την πληρωμή μερίσματος, ώστε η τράπεζα να μπορεί να λάβει φοροαπαλλαγή την οποία ο επενδυτής υπό κανονικές συνθήκες δεν θα δικαιούτο.

    Η έρευνα για την εξεύρεση "παραθύρων" μέσω των οποίων μειώνονται οι φόροι στα εταιρικά μερίσματα ερευνάται επίσης ως σκάνδαλο στη Γερμανία. Γερμανοί εισαγγελείς συμμετέχουν και στο γαλλικό σκέλος της έρευνας.

    Στη Γερμανία, οι λεγόμενες συναλλαγές "cum-ex" εκμεταλλεύονταν "παραθυράκια" στη φορολογική νομοθεσία έτσι ώστε τόσο οι short-sellers όσο και οι πραγματικοί κάτοχοι μετοχών να λαμβάνον φοροαπαλλαγή για μερίσματα τα οποία πληρώνονταν μόνον μία φορά.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ