Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Μαρ-2023 10:38

  Bloomberg: Το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Ρωσίας είναι πλέον απόρρητο - Εκτίναξη του ελλείμματος

  Bloomberg: Το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Ρωσίας είναι πλέον απόρρητο - Εκτίναξη του ελλείμματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ρωσία κρατά ένα άνευ προηγουμένου ποσοστό ενός τρίτου των δημοσιονομικών της δαπανών μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ένα ξεκάθαρο μέτρο του τρόπου με τον οποίο ένας χρόνος πολέμου εναντίον της Ουκρανίας έχει αναδιατάξει τα δημόσια οικονομικά και τις οικονομικές προτεραιότητες της χώρας.

  Οι απόρρητες ή απροσδιόριστες δαπάνες έως τις 24 Μαρτίου είχαν αυξηθεί στα 2,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια (31 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών, υπερδιπλάσιες από το επίπεδο την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics. Τα σχέδια για το 2023 προέβλεπαν το μυστικό μερίδιο του προϋπολογισμού σχεδόν στο ένα τέταρτο του συνόλου, όπως δείχνουν υπολογισμοί του πρακτορείου Bloomberg.

  Η αύξηση των απόρρητων δαπανών δείχνει ότι οι δαπάνες που σχετίζονται με τον πόλεμο αυξάνονται, δήλωσε η Alexandra Suslina, ανεξάρτητη Ρωσίδα οικονομολόγος. "Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι το κόστος συντήρησης των κατεχόμενων εδαφών συμπεριλαμβάνεται επίσης εκεί", είπε, αναφερόμενη σε τμήματα της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας που "προσαρτήθηκαν" από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο Σεπτέμβριο και τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αδιαπραγμάτευτο στόχο να ανακαταλάβουν.

  Καθώς οι δαπάνες για τον στρατό της Ρωσίας αυξάνονται απότομα, η άμυνα - μαζί με τη σχετική κατηγορία της "εθνικής ασφάλειας" - είναι πλέον δεύτερη σε μέγεθος μετά τα κοινωνικά προγράμματα της κυβέρνησης ως ποσοστό των δαπανών.

  Η μυστικότητα γύρω από το μεγαλύτερο μεμονωμένο τμήμα του προϋπολογισμού αποτυπώνει την κλίμακα της δημοσιονομικής δέσμευσης για την πολεμική προσπάθεια, ως προς την οποία ο Πούτιν είχε σημειώσει ότι "δεν θα έχει περιορισμούς". Οι μυστικές δαπάνες στο παρελθόν κορυφώθηκαν περίπου στο 21% το 2015, έναν χρόνο μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

  Σύμφωνα με τον νόμο για τον προϋπολογισμό της Ρωσίας, ο πρόεδρος καθορίζει ποια μυστικά προγράμματα θα εγκρίνονται και θα διατίθενται ως μέρος των διαφόρων σχεδίων δαπανών. Βουλευτές και γερουσιαστές συγκαλούν κλειστές συνεδριάσεις προκειμένου να εξετάσουν τις δαπάνες στις οποίες το κοινό δεν έχει καμία άμεση εποπτεία.

  "Η αύξηση των δαπανών οφείλεται στις αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού, στους μισθούς των επιστρατευμένων Ρώσων και στην ώθηση για ολοκλήρωση ορισμένων από τα έργα υποδομής πριν από το τέλος της τρέχουσας προεδρικής θητείας τον Μάρτιο του 2024. Το τελευταίο στάδιο του εκλογικού κύκλου είναι επίσης ένας λόγος που πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους αύξησης του πληθωρισμού και θα προσπαθήσει να διατηρήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος", σημειώνει ο Alexander Isakov, Ρώσος οικονομολόγος.

  Έλλειμμα-ρεκόρ

  Ένα "στιγμιότυπο" των δημοσιονομικών επιδόσεων της Ρωσίας είναι διαθέσιμο στη λεγόμενη "πύλη του συστήματος προϋπολογισμού" του ομοσπονδιακού ρωσικού Υπουργείου Οικονομικών. Τα στοιχεία καταγράφουν τις καθημερινές αλλαγές στην εκτέλεση των δημόσιων δαπανών - μολονότι όλο και περισσότερα χρήματα δεν υπόκεινται πλέον σε δημόσιο έλεγχο.

  Οι δαπάνες για την "εθνική άμυνα" έφτασαν τα 531 δισεκατομμύρια ρούβλια στις 24 Μαρτίου, διπλασιαζόμενες από πέρυσι, ενώ άλλα 379 δισεκατομμύρια ρούβλια δαπανήθηκαν για την ασφάλεια και την επιβολή του νόμου.

  Εκτός από το τεράστιο βάρος του πολέμου στα δημόσια οικονομικά της Ρωσίας, εκείνο που καταγράφουν οι στατιστικές φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τα σχόλια που έγιναν από αξιωματούχους αφότου τα στοιχεία για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο έδειξαν ότι η Ρωσία κατέγραψε δημοσιονομικό έλλειμμα-ρεκόρ.

  Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ και άλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ένας βασικός λόγος για τον οποίο ο προϋπολογισμός ήταν τόσο βαθιά στο κόκκινο είναι οι προκαταβολές που καταβλήθηκαν προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις και η οικονομία.

  Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στις αμυντικές δαπάνες, ακολουθούμενη από τις μεταφορές πόρων προς τις περιφέρειες της χώρας. Μικρές αυξήσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος παρουσιάζουν οι κατηγορίες εκπαίδευσης και υγειονομικής περίθαλψης, ενώ οι δαπάνες για την οικονομία και τα κοινωνικά προγράμματα παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

  Στα 2,58 τρισεκατομμύρια ρούβλια, το έλλειμμα μόλις τους δύο πρώτους μήνες πλησίασε το προγραμματισμένο επίπεδο για το σύνολο του έτους, το οποίο το Υπουργείο Οικονομικών ανέμενε στα 2,93 τρισεκατομμύρια ρούβλια. Το Bloomberg Economics προβλέπει ότι ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός θα παρουσιάσει έλλειμμα 3%-4% του ΑΕΠ φέτος.

  Η πίεση στον προϋπολογισμό δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 2022, η κυβέρνηση προέβλεπε στον προϋπολογισμό μια τεράστια αύξηση των δαπανών για τον στρατό, με τις αμυντικές δαπάνες να υπερβαίνουν τις αρχικές προβλέψεις για το τρέχον έτος κατά περισσότερο από 43%.

  Οι επιταχυνόμενες δαπάνες για απόρρητες ανάγκες και για τον στρατό, ωστόσο, πιθανόν να αντικατοπτρίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της μάχης που δίνει το Κρεμλίνο καθώς αντιμετωπίζει έναν συνασπισμό χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία ο οποίος περιλαμβάνει πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τέως πρόεδρος της Ρωσίας ο οποίος είναι σήμερα αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, ανέφερε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει 1.500 τανκς φέτος, πάνω από έξι φορές τον αριθμό που παρήγαγε η αμυντική βιομηχανία για τον στρατό το 2021.

  Η αλλαγή στις προτεραιότητες των δαπανών κινδυνεύει να εδραιωθεί με την πάροδο του χρόνου. Το Υπουργείο Άμυνας διέταξε διπλασιασμό της παραγωγής κομβικής σημασίας όπλων και στο κοινοβούλιο εισήχθη σχέδιο νόμου για την επέκταση της ηλικίας επιλεξιμότητας για στρατιωτική θητεία, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να επεκτείνει το μέγεθος του στρατού στα 1,5 εκατ. από 1,15 εκατ άνδρες και γυναίκες.

  "Οι κυρώσεις του 2022 δεν έχουν περιορίσει μέχρι στιγμής τις στρατιωτικές δαπάνες της ρωσικής κυβέρνησης", ανέφεραν σε έκθεσή τους η Susanne Oxenstierna και ο Emil Wannheden, αναλυτές στη Σουηδική Υπηρεσία Αμυντικών Ερευνών. "Αντίθετα, η κυβέρνηση αύξησε ακόμη περισσότερο τις στρατιωτικές δαπάνες προκειμένου να χρηματοδοτήσει την πολεμική της προσπάθεια στην Ουκρανία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ