Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 25-Μαρ-2023 20:42

    Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας: Πόσο μεγάλο είναι και ποιος το ελέγχει;

    Το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας: Πόσο μεγάλο είναι και ποιος το ελέγχει;
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε το Σάββατο ότι η Ρωσία έχει συνάψει συμφωνία με τη γειτονική Λευκορωσία για τη τοποθέτηση τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφός της, αλλά δεν θα παραβιάσει τις συμφωνίες μη διάδοσης. Ακολουθούν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, λεπτομέρειες για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, πόσο μεγάλο είναι και ποιος το διοικεί.

    Πυρηνική υπερδύναμη

    Η Ρωσία, η οποία κληρονόμησε τα πυρηνικά όπλα της Σοβιετικής Ένωσης, διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο.

    Ο Πούτιν ελέγχει περίπου 5.977 τέτοιες κεφαλές από το 2022, σε σύγκριση με τις 5.428 που ελέγχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.

    Περίπου 1.500 από αυτές τις πυρηνικές κεφαλές είναι αποσυρμένες (αλλά πιθανότατα ακόμη άθικτες), 2889 είναι σε εφεδρεία και περίπου 1588 είναι αναπτυγμένες στρατηγικές κεφαλές.

    Περίπου 812 είναι αναπτυγμένες σε βαλλιστικούς πυραύλους χερσαίας βάσης, περίπου 576 σε βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια και περίπου 200 σε βάσεις βαρέων βομβαρδιστικών, σύμφωνα με το Bulletin of the Atomic Scientists.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει περίπου 1644 στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές. Η Κίνα διαθέτει συνολικά 350 πυρηνικές κεφαλές, η Γαλλία 290 και το Ηνωμένο Βασίλειο 225, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.

    Αυτοί οι αριθμοί σημαίνουν ότι τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να καταστρέψουν τον κόσμο πολλές φορές.

    Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση είχε στην αιχμή της περίπου 40.000 πυρηνικές κεφαλές, ενώ η αιχμή των ΗΠΑ ήταν περίπου 30.000 πυρηνικές κεφαλές.

    Το κλειδί, όμως, είναι ο τρόπος παράδοσης του όπλου - οι πύραυλοι, τα υποβρύχια και τα βομβαρδιστικά που μεταφέρουν την πυρηνική κεφαλή.

    Η Ρωσία φαίνεται να διαθέτει περίπου 400 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικό οπλισμό, οι οποίοι, σύμφωνα με το Bulletin of the Atomic Scientists, μπορούν να μεταφέρουν έως και 1.185 πυρηνικές κεφαλές.

    Η Ρωσία διαθέτει 10 πυρηνικά οπλισμένα υποβρύχια, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν έως και 800 πυρηνικές κεφαλές ενώ διαθέτει και περίπου 60 έως 70 πυρηνικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

    Νεότερα πυρηνικά

    Οι ΗΠΑ ανέφεραν το 2022 ότι η Ρωσία και η Κίνα επεκτείνουν και εκσυγχρονίζουν τις πυρηνικές τους δυνάμεις και ότι η Ουάσινγκτον θα ακολουθήσει μια προσέγγιση που θα βασίζεται στον έλεγχο των εξοπλισμών για να αποτρέψει τις δαπανηρές κούρσες εξοπλισμών.

    Ο Πούτιν δήλωσε ότι έχει πληροφορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν νέους τύπους πυρηνικών όπλων.

    Η Ρωσία από τη μεριά της εκσυγχρονίζει τα πυρηνικά της όπλα.

    Από τότε που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991, μόνο λίγες χώρες έχουν δοκιμάσει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου Όπλων: Οι ΗΠΑ τελευταία φορά το 1992, η Κίνα και η Γαλλία τελευταία φορά το 1996, η Ινδία και το Πακιστάν το 1998 και η Βόρεια Κορέα τελευταία φορά το 2017.

    Η Σοβιετική Ένωση έκανε την τελευταία δοκιμή το 1990.

    Ποιος δίνει την εντολή για εκτόξευση στη Ρωσία;

    Σύμφωνα με το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, ο Ρώσος πρόεδρος είναι ο τελικός υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά τη χρήση των ρωσικών πυρηνικών όπλων, τόσο των στρατηγικών όσο και των μη στρατηγικών.

    Ο λεγόμενος πυρηνικός χαρτοφύλακας, ή "Τσεγκέτ" (που πήρε το όνομά του από το όρος Τσεγκέτ στα βουνά του Καυκάσου), βρίσκεται ανά πάσα στιγμή μαζί με τον πρόεδρο. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, σήμερα Σεργκέι Σοϊγκού, και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, σήμερα Βαλέρι Γκερασίμοφ, πιστεύεται επίσης ότι διαθέτουν τέτοιους χαρτοφύλακες.

    Ουσιαστικά, ο χαρτοφύλακας είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας που συνδέει τον πρόεδρο με τα ανώτατα στρατιωτικά στελέχη του και από εκεί με τις δυνάμεις πυραύλων μέσω του άκρως απόρρητου ηλεκτρονικού δικτύου διοίκησης και ελέγχου "Kazbek".

    Πλάνα που προβλήθηκαν από το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Zvezda το 2019 φέρεται να έδειξανέναν από τους χαρτοφύλακες με μια σειρά από κουμπιά. Σε ένα τμήμα που ονομάζεται "εντολή" υπάρχουν δύο κουμπιά: ένα λευκό κουμπί "εκτόξευσης" και ένα κόκκινο κουμπί "ακύρωσης". Ο χαρτοφύλακας ενεργοποιείται από μια ειδική κάρτα, σύμφωνα με το Zvezda.

    Εάν η Ρωσία πίστευε ότι νρίσκεται αντιμέτωπη με μια πυρηνική επίθεση, ο πρόεδρος, μέσω των χαρτοφυλακίων, θα έστελνε απευθείας εντολή εκτόξευσης στις μονάδες διοίκησης του γενικού επιτελείου και της εφεδρείας που κατέχουν πυρηνικούς κώδικες. Τέτοιες εντολές μεταδίδονται ταχύτατα μέσω διαφόρων συστημάτων επικοινωνίας σε μονάδες στρατηγικών πυραύλων που στη συνέχεια βάλλουν κατά των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

    Εάν επιβεβαιωνόταν μια πυρηνική επίθεση, ο Πούτιν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το λεγόμενο σύστημα έσχατης ανάγκης "Perimetr": ουσιαστικά οι υπολογιστές θα αποφάσιζαν την ημέρα της κρίσης. Ένα σύστημα ελέγχου θα διέταζε πυρηνικά πλήγματα από όλο το τεράστιο οπλοστάσιο της Ρωσίας.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ