Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 25-Μαρ-2023 10:25

  Welt: Τι κρύβεται πίσω από την ξαφνική πτώση της μετοχής της Deutsche Bank

  Welt: Τι κρύβεται πίσω από την ξαφνική πτώση της μετοχής της Deutsche Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Όποιος πίστευε ότι ο τραπεζικός σεισμός έχανε τη δύναμική του, βρίσκεται τώρα "εξαπατημένος", σχολιάζει η Welt. Η Deutsche Bank, από όλες τις τράπεζες, βρίσκεται στο στόχαστρο των επικριτικών επενδυτών. Κατά καιρούς, η μετοχή χάνει διψήφια ποσοστά. Ένας άλλος δείκτης δείχνει επίσης μια ανησυχητική εξέλιξη:

  Η αναγκαστική συγχώνευση της UBS και της Credit Suisse την περασμένη Κυριακή αρχικά δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τους επενδυτές. Οι τιμές των τραπεζικών μετοχών πρώτα έπεσαν λίγο, μετά κέρδισαν, μετά έχασαν πάλι.Την Παρασκευή, ωστόσο, η Deutsche Bank βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής. Η τιμή της μετοχής της υποχώρησε έως και 14% κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά αργότερα ανέκαμψε κάπως. Ακόμη και ο Γερμανός καγκελάριος μπήκε στο παιχνίδι: "Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτα", δήλωσε ο Σολτς την Παρασκευή στο τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. "Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει και αναδιοργανώσει ριζικά το επιχειρηματικό της μοντέλο και είναι μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα", δήλωσε ο Όλαφ Σολτς. Προφανώς, δεν το βλέπουν όλοι έτσι: Συγκριτικά, μήνα - μήνα, η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά καιρούς κατά 30%. Απαντήσεις στις 5 πιο σημαντικές ερωτήσεις.

  1. Γιατί η Deutsche Bank καταρρέει;


  Όλες οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν σημαντικά την Παρασκευή, αλλά η Deutsche Bank ακόμη περισσότερο από τις άλλες.

  Δεν υπήρξε κανένα γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει αυτή την κατάρρευση.

  Το γεγονός ότι η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα επαναγοράσει ορισμένα ομόλογα που σήμερα διαπραγματεύονται πολύ κάτω από την ονομαστική τους αξία είναι απίθανο να έπαιξε ρόλο.

  Συγκεκριμένα, οι τιμές των μετοχών είναι πιθανό να ακολούθησαν τη σημαντική άνοδο των τιμών των παραγώγων για την αντιστάθμιση των κινδύνων χρέους - τα λεγόμενα credit default swaps (CDS). Αυτά είχαν ήδη κάνει άλμα την Πέμπτη.

  2. Πόσο σημαντικά είναι τα CDS;


  Οι επενδυτές αγοράζουν CDS για να αντισταθμίσουν τις απαιτήσεις έναντι ενός συγκεκριμένου εκδότη για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Βασικά, επομένως, όσο υψηλότερη είναι η τιμή, τόσο υψηλότερα εκτιμούν οι συμμετέχοντες στην αγορά τον κίνδυνο αθέτησης.

  Τα CDS είναι επομένως πάνω απ' όλα ένας δείκτης αναταραχής. Το επίπεδό τους δεν λέει τίποτα για τις πραγματικές πιθανότητες αθέτησης.

  Επιπλέον, το μέσο αυτό δεν είναι χωρίς αμφισβήτηση. Ειδικά στην κρίση χρέους του ευρώ, πολλοί είπαν ότι η χρήση τους θα αύξανε τις στρεβλώσεις. Τα παράγωγα έπαιξαν επίσης καθοριστικό ρόλο στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007.

  Οι επενδυτές θα μπορούσαν επίσης να κερδοσκοπήσουν με CDS: Εάν η νευρικότητα ή η πιστοληπτική ικανότητα ενός οφειλέτη επιδεινωθεί, η ζήτηση για CDS αυξάνεται. Αυτό ανεβάζει την τιμή τους, γεγονός που αυξάνει τη νευρικότητα, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τη ζήτηση για CDS.

  Οι επενδυτές που αγόρασαν φθηνά τα παράγωγα μπορούν στη συνέχεια να τα πουλήσουν με κέρδος. Πριν από την κατάρρευση της Credit Suisse, τα CDS είχαν ανέλθει σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

  3. Είναι η κατάσταση της Deutsche Bank συγκρίσιμη με εκείνη της Credit Suisse;


  Όχι. Είναι αλήθεια ότι πριν από τέσσερα χρόνια το ίδρυμα με έδρα τη Φρανκφούρτη βρισκόταν σε παρόμοια  κατάσταση με την ελβετική τράπεζα.

  Έκτοτε, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει: ενώ η Credit Suisse έκλεισε το 2022 με ζημίες άνω των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ, η Deutsche Bank σημείωσε το καλύτερο αποτέλεσμα των τελευταίων 15 ετών με κέρδη προ φόρων ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

  Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα έχουν επιλυθεί, αλλά όσον αφορά τα πιο σημαντικά μεγέθη, η τράπεζα είναι σταθερή. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πελάτες έχουν αποσύρει καταθέσεις σε μεγάλη κλίμακα.

  Μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Κρίστιαν Σουίνγκ, εξήγησε ότι η τράπεζα είχε εισροή κεφαλαίων. Επωφελήθηκε από μια "φυγή προς την ποιότητα".

  4. Γιατί οι τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση;

  Επειδή οι επενδυτές δεν τις εμπιστεύονται. Η νευρικότητα ξεκίνησε με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank πριν από δύο εβδομάδες. Αυτό προκλήθηκε από πελάτες που έκαναν μαζικές αναλήψεις από τους λογαριασμούς τους.

  Αφού η FDIC ανέλαβε την τράπεζα, αρχικά φάνηκε ότι τα χρήματα των πελατών εκείνων που είχαν καταθέσεις άνω των 250.000 ευρώ, είχαν χαθεί. Αυτό αναθεωρήθηκε λίγο αργότερα από τις κρατικές εγγυήσεις.

  Αυτό δημιούργησε εμπιστοσύνη σε περιορισμένο βαθμό. Πολλά χρήματα έχουν εισρεύσει από τις περιφερειακές τράπεζες σε μεγαλύτερες καθώς και σε αμοιβαία κεφάλαια. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Fed δείχνουν επίσης ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη αναταραχή. Οι τράπεζες δανείστηκαν 164 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα - σχεδόν ακριβώς το ίδιο ποσό με την προηγούμενη εβδομάδα.

  5. Γιατί τα υψηλότερα επιτόκια κάνουν κακό στις τράπεζες;

  Μέχρι την πτώχευση της Silicon Valley Bank, οι τράπεζες θεωρούνταν μεγάλοι ωφελημένοι από τη στροφή στη νομισματική πολιτική, επειδή μπορούν να χρεώνουν και πάλι υψηλότερα επιτόκια για δάνεια και επίσης να επωφελούνται οικονομικά όταν καταθέτουν χρήματα στην κεντρική τράπεζα.

  Εν τω μεταξύ, όμως, οι κίνδυνοι έχουν έρθει στο προσκήνιο: υλοποιούνται κυρίως στα κρατικά ομόλογα με χαμηλά επιτόκια. Οι τράπεζες τα έχουν επίσης αγοράσει σε ευρεία κλίμακα, επειδή οι κανόνες που θεσπίστηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 τα προκρίνουν ως σημαντικό απόθεμα ρευστότητας.

  Ωστόσο, τα αυξημένα επιτόκια καθιστούν τα ομόλογα μη ελκυστικά, γι' αυτό και οι τιμές τους έχουν μειωθεί σημαντικά και συνεχίζουν να μειώνονται με κάθε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, όσο οι τράπεζες δεν χρειάζεται να τα πουλήσουν, το αποτέλεσμα αυτό τις πλήττει στην καλύτερη περίπτωση προσωρινά.

  Επιπλέον, τα υψηλότερα επιτόκια είναι πιθανό να βάλουν περισσότερους δανειολήπτες σε μπελάδες και να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο αριθμό αθετήσεων δανείων. Το ενδιαφέρον εστιάζεται ιδιαίτερα στη χρηματοδότηση των εμπορικών ακινήτων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ