Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Μαρ-2023 20:28

  Η Ισπανία προτρέπει τους εισαγωγείς να μην υπογράψουν νέα συμβόλαια LNG με τη Ρωσία

  Η Ισπανία προτρέπει τους εισαγωγείς να μην υπογράψουν νέα συμβόλαια LNG με τη Ρωσία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Ρωσία, προτρέπει τους εισαγωγείς να μην υπογράψουν νέα συμβόλαια με τη Μόσχα, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τα έσοδα της πολεμικής μηχανής του Κρεμλίνου.

  Οι εισαγωγείς LNG στην Ισπανία έλαβαν επιστολή από την κυβέρνηση με την οποία ζητείται από τις εταιρείες να μην υπογράψουν νέες αγορές από τη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται άτομα με γνώση του ζητήματος. Το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης δεν είναι δεσμευτικό, καθώς δεν υπάρχουν κυρώσεις σε ισχύ, και αναφέρεται μόνο σε νέες συμβάσεις, σύμφωνα με τις πηγές.

  Οι ροές φυσικού αερίου της Ευρώπης από τη Ρωσία μέσω αγωγών έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι. Αλλά για να αναπληρώσουν την έλλειψη, οι μεταφορές LNG από όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα - μεταξύ άλλων και από τη Ρωσία.

  Η Ισπανία έχει σχεδόν διπλασιάσει τις εισαγωγές ρωσικού LNG από το ξέσπασμα του πολέμου, υπογραμμίζοντας πόσο εξαρτημένη εξακολουθεί να είναι η Ευρώπη από τη Μόσχα.

  Οι εταιρείες Naturgy Energy Group SA, Repsol SA, TotalEnergies SE, Axpo Holding AG, Pavilion Energy, Enagás SA, Met Energy, Enet Energy, Energias de Portugal SA, Compañía Española de Petroleos SA και BP Gas & Power Iberia έλαβαν επιστολή στις 14 Μαρτίου από την αναπληρώτρια πρωθυπουργό Teresa Ribera, υπεύθυνη για την ενεργειακή πολιτική της Ισπανίας.

  Η επιστολή, την οποία είδε το Bloomberg, δεν αναφέρεται ρητά στα συμβόλαια spot, αλλά κάνει μια γενική έκκληση να "εντατικοποιηθεί η διαφοροποίηση της προμήθειας LNG και να μην υπάρχουν συμβόλαια από τη Ρωσία". Η Ribera επιβεβαίωσε ότι έστειλε την επιστολή πριν από 10 ημέρες και αρκετές εταιρείες απάντησαν.

  Οι Axpo, Repsol και Enagás απάντησαν λέγοντας ότι δεν αγοράζουν LNG από τη Ρωσία.

  "Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Axpo δεν έχει φέρει κανένα ρωσικό φορτίο LNG στην Ισπανία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

  Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ενέργειας Κάντρι Σίμσον ζήτησε νωρίτερα αυτό το μήνα να σταματήσουν οι μεταφορές, λέγοντας ότι οι εταιρείες δεν θα πρέπει να ανανεώνουν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια μόλις λήξουν τα τρέχοντα. Δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα.

  Η Ισπανία είναι ο κορυφαίος αγοραστής ρωσικού LNG στην ΕΕ μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που εξέτασε το Bloomberg. Η Ισπανία αναγκάστηκε να αναζητήσει πρόσθετες αγορές πέρυσι, αφού οι αποστολές από τον μακροχρόνιο προμηθευτή φυσικού αερίου Αλγερία μειώθηκαν μετά από διπλωματική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών.

  Η Ισπανία λαμβάνει ρωσικό φυσικό αέριο μόνο ως LNG, καθώς η εταιρεία κοινής ωφέλειας Naturgy Energy Group SA κατέχει 20ετές συμβόλαιο για την αγορά του καυσίμου από το Yamal LNG στην Αρκτική μέχρι το 2038. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει.

  Τον Ιανουάριο η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε ότι επιθυμεί να περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικού LNG, χωρίς να διευκρινίσει πώς θα το κάνει αυτό. Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει σταματήσει να συζητά οποιαδήποτε απαγόρευση σε περιφερειακό επίπεδο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ