Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 23-Μαρ-2023 14:06

    Η Ουγγαρία δεν θα συλλάβει τον Πούτιν αν την επισκεφθεί

    Πουτιν
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Η Ουγγαρία δεν θα συλλάβει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εάν εισέλθει στη χώρα, δήλωσε την Πέμπτη ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

    Η Ουγγαρία υπέγραψε και επικύρωσε το Καταστατικό της Ρώμης που δημιούργησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο εξέδωσε την Παρασκευή ένταλμα σύλληψης με το οποίο κατηγορεί τον Πούτιν για έγκλημα πολέμου και ειδικότερα για παράνομο εκτοπισμό εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία. Ανέφερε ακόμη, σύμφωνα με το Reuters, ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι ο Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη.

    Όταν ρωτήθηκε αν ο Πούτιν θα συλλαμβανόταν αν ερχόταν στην Ουγγαρία, ο προσωπάρχης του Όρμπαν, Gergely Gulyas, δήλωσε σε ενημέρωση ότι το Καταστατικό της Ρώμης δεν έχει ενσωματωθεί στο ουγγρικό νομικό σύστημα.

    "Μπορούμε να ανατρέξουμε στο ουγγρικό δίκαιο και με βάση αυτό δεν μπορούμε να συλλάβουμε τον Ρώσο πρόεδρο ... καθώς το καταστατικό του ΔΠΔ δεν έχει θεσπιστεί στην Ουγγαρία", δήλωσε ο Gulyas.

    Όταν ρωτήθηκε, είπε ότι η κυβέρνησή του "δεν έχει διαμορφώσει θέση" σχετικά με το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του Πούτιν.

    "Αυτές οι αποφάσεις οδηγούν τα πράγματα προς περαιτέρω κλιμάκωση και όχι προς την ειρήνη, αυτή είναι η προσωπική μου υποκειμενική άποψη", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ο Πούτιν, μόλις ο τρίτος εν ενεργεία πρόεδρος κατά του οποίου εκδίδεται ένταλμα σύλληψης από το ΔΠΔ, είναι απίθανο να καταλήξει σύντομα στο δικαστήριο. Αλλά το ένταλμα σημαίνει ότι θα μπορούσε να συλληφθεί και να σταλεί στη Χάγη εάν ταξιδέψει σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος του ΔΠΔ.

    Η Ρωσία δεν έχει αποκρύψει ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου έχει μεταφέρει χιλιάδες ουκρανικά παιδιά στη Ρωσία, αλλά το παρουσιάζει ως ανθρωπιστική εκστρατεία για την προστασία των ορφανών και των παιδιών που εγκαταλείφθηκαν στη ζώνη των συγκρούσεων.

    Η Ρωσία, η οποία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος του ΔΠΔ, ανέφερε ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει νόημα. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της διέπραξαν φρικαλεότητες κατά την εισβολή της στην Ουκρανία.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η κίνηση του ΔΠΔ θα οδηγήσει σε "ιστορική λογοδοσία", προσθέτοντας ότι οι εκτοπισμοί στη Ρωσία συνιστούν μια πολιτική "κρατικού κακού που ξεκίνησε ακριβώς από τον κορυφαίο αξιωματούχο αυτού του κράτους".

    Διαβάστε ακόμα: 

    * Μεντβέντεφ: Ενδεχόμενη σύλληψη του Πούτιν θα αποτελούσε "κήρυξη πολέμου"

    * Ο Μπλίνκεν κάλεσε όλα τα μέλη του ΔΠΔ να συμμορφωθούν με το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

    * Ένταλμα σύλληψης Πούτιν: Η ιστορία δείχνει πόσο δύσκολο είναι ένας αρχηγός κράτους να βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ