Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Μαρ-2023 14:00

  Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%

  Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:43

  Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της προχώρησε και η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως αναμενόταν, καθώς οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις δείχνουν να εγείρουν μεγαλύτερες ανησυχίες από τους τριγμούς στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

  Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησε μεν για 11η διαδοχική συνεδρίαση το κόστος δανεισμού, αλλά κατεβάζοντας ρυθμό με 25 μονάδες βάσης (0,25%) αυτή τη φορά και έφερε έτσι το βασικό της επιτόκιο πλέον στο 4,25% (από το 4%). Πρόκειται για τη χαμηλότερη αύξηση που κάνει από τον περασμένο Ιούνιο.

  Νωρίτερα εντός του μήνα οι αγορές είχαν τιμολογήσει το ενδεχόμενο να "παγώσει" η BoE τις αυξήσεις της, εν μέσω των κλυδωνισμών που προκάλεσε στις τράπεζες παγκοσμίως αρχικά η κατάρρευση δύο περιφερειακών δανειστών στις ΗΠΑ και κατόπιν το sell-off στην Credit Suisse, που κατέληξε στην "εξαναγκαστική" εξαγορά της από την UBS.

  Ωστόσο, μετά την απροσδόκητη επιτάχυνση του πληθωρισμού στη Βρετανία που  έδειξαν τα στοιχεία χτες στο 10,4% τον Φεβρουάριο (από το 10,1% του Ιανουαρίου), οι προβλέψεις των αναλυτών επανήλθαν στα επίπεδα του Δεκεμβρίου, προεξοφλώντας νέα αύξηση 25 μονάδων βάσης, όπως και έγινε.

  Όσον αφορά στη σημερινή απόφαση της BoE, 7 μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της συνηγόρησαν υπέρ της αύξησης κατά 0,25%, ενώ μειοψήφησαν δύο αξιωματούχοι της που τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του προηγούμενου επιπέδου.

  Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας αναφέρει ότι "θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις ενδείξεις για επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένης της στενότητας στην αγορά εργασίας και της αύξηση των μισθών, καθώς και του πληθωρισμού στις υπηρεσίες".

  "Εάν υπάρξουν ενδείξεις πιο επίμονων πιέσεων, τότε θα απαιτούνταν περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής", προστίθεται.

  Η BoE επισημαίνει ότι "μεγάλες και ασταθείς κινήσεις" στις χρηματοπιστωτικές αγορές παγκοσμίως προκλήθηκαν από τις τραπεζικές αναταράξεις, αλλά έκρινε ότι το τραπεζικό σύστημα της Βρετανίας παραμένει ανθεκτικό.

  "Η επιτροπή χρηματοοικονομικής πολιτικής θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά κάθε επίδραση στις πιστωτικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και ως εκ τούτου τον αντίκτυπο στο μακροοικονομικό outlook και τον πληθωρισμό", αναφέρει η απόφαση.

  Υπενθυμίζεται ότι χτες, Τετάρτη, η Fed στις ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης νέα αύξηση των δικών της επιτοκίων κατά 0,25%, ενώ σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ανέβασε τα δικά της κατά 0,5%. Την περασμένη Πέμπτη η ΕΚΤ είχε προχωρήσει σε αύξηση επίσης κατά 0,5%.

  Σύμφωνα με την πλειοψηφία της εννεαμελούς Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Bank of Egnland, ο πληθωρισμός ήταν αυξημένος κατά 0,6% από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα, ενώ η αγορά εργασίας παρέμεινε αρκετά σφιχτή ώστε να προκαλεί ανησυχίες για σπιράλ τιμών.

  bbg

  Ωστόσο, σημείωσαν επίσης ότι η οικονομία ήταν εξαιρετικά πιο ισχυρή από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα, σε βαθμό που οι αξιωματούχοι της Τράπεζας δεν αναμένουν πλέον συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο, όπως τον Φεβρουάριο.

  Όπως ανέφεραν δε, "το ενισχυμένο outlook της ζήτησης τόσο εγχώρια όσο και παγκοσμίως, καθοδηγείται από παράγοντες πέραν της μείωσης των τιμών της ενέργειας".

  Από την πλευρά τους, οι Silvana Tenreyro και Swati Dhingra που ψήφισαν υπέρ της διατήρησης αμετάβλητων των επιτοκίων, υποστήριξαν ότι οι προηγούμενες αυξήσεις δεν έχουν περάσει πλήρως ακόμα στην οικονομία. Ανέφεραν δε, ότι το τρέχον επιτόκιο είναι αρκετά περιοριστικό ώστε ίσως σύντομα να χρειαστεί από BoE να αναστρέψει τις κινήσεις αυτές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ