Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Μαρ-2023 10:39

  "SOS" για την Προύσα: Το νερό της επαρχίας αρκεί για 80 μέρες ακόμα

  84676296_m_normal_none
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κώδωνα κινδύνου έκρουσε ο κυβερνήτης της Προύσας, ο οποίος προχώρησε σε μία ανησυχητική δήλωση.

  Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Προύσας στις 22 Μαρτίου, "Παγκόσμια Ημέρα Νερού", ο Γιακούπ Τζανμπολάτ δήλωσε ότι τα αποθέματα νερού της τέταρτης πιο πυκνοκατοικημένης πόλης της Τουρκίας θα διαρκέσουν 80 ημέρες.

  "Το 85% των αναγκών σε νερό της Προύσας καλύπτονται από τα φράγματα Νιλυφέρ και Ντογαντζί και το 15% από σταθερές πηγές νερού. Γνωρίζουμε ότι η ετήσια υδάτινη χωρητικότητα του φράγματος Νιλουφέρ είναι 60 εκατ. κυβικά μέτρα, του Ντογαντζί είναι 125 εκατ. κυβικά μέτρα", εξήγησε ο Τζανμπολάτ, προσθέτοντας ότι η Προύσα καταναλώνει καθημερινά 425.000 κυβικά μέτρα νερού.

  "Λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό πληρότητας στα φράγματα πόσιμου νερού μας και εάν δεν υπάρχει εισροή νερού στα φράγματα, η Προύσα έχει απόθεμα νερού για να διαρκέσει μόνο 80 ημέρες", είπε.

  Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου της Προύσας, Αλινούρ Ακτάς, οι βροχοπτώσεις στην Προύσα μειώθηκαν φέτος κατά 41% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, τονίζοντας ότι κάθε ίδρυμα και οργανισμός θα πρέπει να κάνουν τον ρόλο τους στην οικονομική χρήση του νερού.

  Η Τουρκία έχει πληγεί από έλλειψη βροχοπτώσεων που δεν λέει να υποχωρήσει. Το φθινόπωρο του 2022 ήταν ιδιαίτερα ξηρό, με στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών να υποδεικνύουν μείωση της σωρευτικής μέσης βροχόπτωσης κατά 28,6% σε ολόκληρη τη χώρα μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 1ης Δεκεμβρίου.

  Εκτός από την κλιματική αλλαγή, η αύξηση του πληθυσμού, η ταχεία αστικοποίηση και οι κατασκευές σε υγροτόπους, λεκάνες γλυκού νερού και δάση της Τουρκίας βύθισαν τη χώρα σε υδατικό στρες. Παρά το γεγονός ότι είναι μια από τις πιο πλούσιες σε νερό χώρες στη Μεσόγειο, όπως δείχνει μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ.

  Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής, η τρέχουσα ποσότητα χρησιμοποιήσιμου γλυκού νερού κατά κεφαλήν στην Τουρκία είναι 1.566 κυβικά μέτρα, κάτω από το όριο υδατικής καταπόνησης των 1700 κυβικών μέτρων. Αλλά πάνω από τη γραμμή λειψυδρίας των 1000 κυβικών μέτρων.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ