Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 22-Μαρ-2023 15:31

    Μόνο επτά χώρες του ΝΑΤΟ "πιάνουν" τον στόχο του 2% παρά τον πόλεμο της Ρωσίας

    107120249_m_normal_none
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία συμμορφώνονται με τον στόχο που έχει το ΝΑΤΟ, ο οποίος προβλέπει οι χώρες να ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ των χωρών, μαζί με την Εσθονία, την Ελλάδα και τη Λετονία. Η νέα είσοδος στη λίστα είναι η Λιθουανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δαπανών στην ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2022 που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Το σύνολο είναι υψηλότερο από το 2014, όταν συμφωνήθηκε η εν λόγω δέσμευση, την οποία τηρούσαν μόλις τρεις χώρες.

    Τα στοιχεία έρχονται καθώς τα 30 μέλη του Οργανισμού της Βορειοατλαντικής Συνθήκης έχουν αρχίσει να συζητούν το πώς θα μπορούσαν να αναθεωρήσουν σε έναν νέο στόχο, ο οποίος είναι πιθανό να συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής των ηγετών στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

    "Ενώ χαιρετίζω όλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί, είναι προφανές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να το κάνουμε πιο γρήγορα", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

    Ο Στόλτενμπεργκ έχει επανειλημμένως πει ότι οι σύμμαχοι θεωρούν όλο και περισσότερο το 2% του ΑΕΠ ως "πάτωμα, όχι ως ανώτατο όριο", ιδίως δεδομένων των νέων υποσχέσεων για δαπάνες που δόθηκαν μετά από την εισβολή της Ρωσίας. Αλλά δεκάδες σύμμαχοι εξακολουθούν να προσπαθούν να επιτύχουν τον στόχο, καθώς χρειάζεται χρόνος για να ξοδευτούν τα νέα μετρητά.

    Παρόλο που η Γερμανία έχει δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο αξίας 100 δισεκατομμυρίων ευρώ πάνω από τον τακτικό ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, αξιωματούχοι είπαν ότι μπορεί και πάλι να μην πιάσει τον στόχο φέτος και αντ' αυτού να επιτύχει τον στόχο του "μέσου όρου κατ' έτος τα επόμενα πέντε χρόνια".

    Οι αξιωματούχοι επιρρίπτουν ευθύνες στα μακροχρόνια ζητήματα προμηθειών, στα εδραιωμένα γραφειοκρατικά εμπόδια και στις καθυστερήσεις σε αμυντικές εταιρείες για τις δυσκολίες. Πέρυσι, η Γερμανία δαπάνησε περίπου το 1,49% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σε σύγκριση με 1,46% το προηγούμενο έτος.

    Οι αυξημένες δαπάνες θα είναι κρίσιμες για τη συμμαχία τα επόμενα χρόνια, καθώς σχεδιάζει μια ευρύτερη αναθεώρηση της άμυνάς της, κίνηση που τροφοδοτήθηκε από τη ρωσική εισβολή. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε μια σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο δύναμης που θα έθετε περίπου 300.000 στρατιώτες σε κατάσταση συναγερμού και επίσης να σχηματίσουν περιστροφικές ταξιαρχίες για την υπεράσπιση της ανατολικής πλευράς, κάτι που θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις.

    Οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες της συμμαχίας πέρυσι εκτιμήθηκε ότι ξεπέρασαν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση, με τις ΗΠΑ να αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% των συνδυασμένων αμυντικών δαπανών.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ