Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Μαρ-2023 19:19

  Τούρκος υπήκοος προμήθευε το Ιράν με "ευρωπαϊκούς" κινητήρες drone και εφαρμογές πυραύλων

  Τούρκος υπήκοος προμήθευε το Ιράν με "ευρωπαϊκούς" κινητήρες drone και εφαρμογές πυραύλων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Τρίτη κυρώσεις σε τέσσερις οντότητες και τρία άτομα στο Ιράν και την Τουρκία , κατηγορώντας τους ότι εμπλέκονται στην προμήθεια εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων κινητήρων ευρωπαϊκής προέλευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, για υποστήριξη των προγραμμάτων drone και όπλων του Ιράν.

  Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε σε δήλωση ότι το δίκτυο προμηθειών λειτουργεί για λογαριασμό του Υπουργείου Άμυνας και Επιμελητείας των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν.

  "Η καλά τεκμηριωμένη διάδοση UAV και συμβατικών όπλων από το Ιράν στους πληρεξουσίους  του συνεχίζει να υπονομεύει τόσο την περιφερειακή ασφάλεια όσο και την παγκόσμια σταθερότητα", δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών για την Τρομοκρατία και τις Οικονομικές Πληροφορίες, Μπράιαν Νέλσον.

  "Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να εκθέτουν ξένα δίκτυα προμηθειών σε οποιαδήποτε δικαιοδοσία υποστηρίζει το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα του Ιράν".

  Μεταξύ αυτών που δέχτηκαν τις κυρώσεις είναι το Κέντρο Αμυντικής Τεχνολογίας και Επιστήμης Έρευνας (DTSRC) με έδρα το Ιράν, ο Amanallah Paidar, ο οποίος είπε ότι έχει διατελέσει εμπορικός διευθυντής και πράκτορας προμηθειών για την DTSRC, και η Farazan Industrial Engineering Inc., που ιδρύθηκε από τον Paidar.

  Επίσης ο Τούρκος υπήκοος Μουράτ Μπουκέι. Το Υπουργείο Οικονομικών τον κατηγόρησε ότι διευκόλυνε την προμήθεια μιας ποικιλίας αγαθών με αμυντικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων συσκευών χημικής και βιολογικής ανίχνευσης, για λογαριασμό του Paidar.

  Το Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι ο Bukey "προσπάθησε επίσης να παράσχει κινητήρες ευρωπαϊκής προέλευσης με UAV και εφαρμογές πυραύλων εδάφους-αέρος στους Paidar και Farazan και, σε άλλη υπόθεση, πούλησε περισσότερους από 100 κινητήρες UAV ευρωπαϊκής προέλευσης και συναφή αξεσουάρ αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων σε εταιρείες που πιθανότατα μετέφεραν τα αντικείμενα στο Ιράν".

  Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας τον Απρίλιο του περασμένου έτους συμφώνησε να εκδώσει τον Bukey στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης τον Σεπτέμβριο μετά από αίτημα των εισαγγελέων των ΗΠΑ, οι οποίοι τον υποπτεύονται ότι εισήγαγε από τις ΗΠΑ και πούλησε στο Ιράν κυψέλες καυσίμου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία βαλλιστικών πυραύλων και τη βιοανίχνευση το 2012 και το 2013, ανέφερε το δικαστήριο.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ