Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 21-Μαρ-2023 14:18

  Τουρκία: Προεκλογική "ένεση" 100 δισ. τουρκικών λιρών στις κρατικές τράπεζες για να εντείνουν τον δανεισμό

  Τουρκία: Προεκλογική "ένεση" 100 δισ. τουρκικών λιρών στις κρατικές τράπεζες για να εντείνουν τον δανεισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σημαντικά υψηλότερα κεφάλαια σε σχέση με το αρχικά αναμενόμενο είναι έτοιμο να εισρεύσει το τουρκικό κράτος στις κρατικές τράπεζες, προκειμένου να ενθαρρύνει τον δανεισμό εν όψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 14ης Μαΐου.

  Πρόκειται για την τελευταία σε μία σειρά προσπαθειών του Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη λιγότερους από δύο μήνες πριν τη διπλή κάλπη, όπου αναμένεται να αντιμετωπίσει το δυσκολότερο πολιτικό περιβάλλον της 20ετούς θητείας του στην εξουσία, αρχικά ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος της χώρας.

  Το κρατικό επενδυτικό fund της Τουρκίας θα ενισχύσει τα κεφαλαιακά αποθέματα στην TC Ziraat Bankasi κατά 40 δισ. τουρκικές λίρες (2,1 δισ. δολ.), ενώ θα εισφέρει 30 δισ. λίρες σε κάθε μία από τις Turkiye Vakiflar Bankasi και Turkiye Halk Bankasi, σύμφωνα με αξιωματούχο με γνώση του θέματος ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Bloomberg.

  To fund, γνωστό ως TWF, είναι ιδιοκτήτης της Ziraat και διατηρεί πλειοψηφικά μερίδια στις άλλες δύο τράπεζες. 

  Άλλα 4,5 δισ. τουρκικές λίρες θα εισρεύσουν στον βραχίονα ισλαμικής τραπεζικής της Ziraat, Ziraat Katilim, ανεβάζοντας τη συνολική εισφορά του fund στις κρατικές τράπεζες στα 104,5 δισ. λίρες, ανέφερε η πηγή του Bloomberg.

  To fund σχεδίαζε να ενισχύσει τις τράπεζες με 60 δισ. λίρες τον Δεκέμβριο, όπως είχαν αναφέρει τουρκικά κρατικά ΜΜΕ.

  Το TWF αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τις πληροφορίες.

  Ο Τ. Ερντογάν, ο οποίος διεκδικεί μια τρίτη συναπτή θητεία στο ύπατο αξίωμα, δίνει έμφαση στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας μέσω φθηνού δανεισμού. Ωστόσο, δύο ιδιαίτερα ισχυροί σεισμοί τον Φεβρουάριο, ισοπέδωσαν την νοτιοανατολική Τουρκία, οδηγώντας τις τράπεζες να κατευθύνουν τον δανεισμό τους στις επηρεασμένες περιοχές.

  Οι κρατικές τράπεζες συνηθίζουν να παρέχουν εμπορικά δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τις ιδιωτικές, ενισχυόμενες από τη συμμετοχή τους σε προγράμματα τα οποία στηρίζει κεφαλαιακά το κράτος.

  Η πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου έχει διαβρώσει τα κεφαλαιακά "μαξιλάρια" των τραπεζών, οδηγώντας τις αρχές στην τέταρτη κεφαλαιακή ένεση προς αυτές από το 2019.

  To κρατικό fund ενίσχυσε τα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με συνολικά 10 δισ. δολάρια στους τρεις γύρους το 2019, το 2020 και το 2022.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ