Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Μαρ-2023 17:53

  Λαγκάρντ: Οι αναταράξεις των αγορών δεν θα μπουν εμπόδιο στη μάχη με τον πληθωρισμό

  Λαγκάρντ: Οι αναταράξεις των αγορών δεν θα μπουν εμπόδιο στη μάχη με τον πληθωρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν θα σταθούν εμπόδιο στον αγώνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά του πληθωρισμού, καθώς διαθέτει διαφορετικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει και τα δύο ζητήματα, δήλωσε σήμερα Δευτέρα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

  Υπενθυμίζεται ότι παρά τους παγκόσμιους τραπεζικούς τριγμούς και τις ανησυχίες για τη ρευστότητα, η ΕΚΤ προχώρησε κανονικά στη νέα μεγάλου μεγέθους αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%) την Πέμπτη όπως είχε προαναγγείλει, δηλώνοντας ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα είναι σημαντικές και οι δύο στις επόμενες αποφάσεις για τα επιτόκια.

  Ορισμένοι επικριτές θεωρούν τα δύο σημεία μπορεί να έρθουν σε άμεση σύγκρουση, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να κάνει μία επιλογή, κάτι όμως που απέρριψε κατηγορηματικά η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  "Δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός μεταξύ της σταθερότητας των τιμών από τη μία πλευρά και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από την άλλη", ξεκαθάρισε η πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι "για καθεμία από τις δύο χρησιμοποιούμε διαφορετικά εργαλεία".

  Παράλληλα, τόνισε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι ανθεκτικές. "Είμαστε αρκετά πεπεισμένοι ότι οι κεφαλαιακές θέσεις και η ρευστότητα των τραπεζών της ευρωζώνης είναι πολύ ικανοποιητικές, με σημαντικό δείκτη κεφαλαίων και δείκτη κάλυψης ρευστότητας που υπερβαίνουν και οι δύο τις ρυθμιστικές απαιτήσεις", είπε η Κριστίν Λαγκάρντ στο ευρωκοινοβούλιο.

  Πρόσθεσε δε, στα πλαίσια και της δέσμευσης της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, ότι η Τράπεζα έχει την ετοιμότητα να στηρίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης με όλη την εργαλειοθήκη της.

  "Αν τα εργαλεία που έχουμε στην εργαλειοθήκη δεν εμφανίζονταν επαρκή, γνωρίζω ότι το προσωπικό μας είναι σε θέση να παρέχει την προσαρμογή ή την αναδιάταξη που θα απαιτούνταν για την αντιμετώπιση τυχόν κινδύνου ρευστότητας που θα βλέπαμε να αναπτύσσεται", είπε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ