Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Μαρ-2023 14:22

  Βίσκο (ΕΚΤ): Έχουμε τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα ρευστότητας στις τράπεζες

  Βίσκο (ΕΚΤ): Έχουμε τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα ρευστότητας στις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ρυθμιστικές αρχές της ευρωζώνης διαθέτουν όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν όποια ενδεχόμενα προβλήματα ρευστότητας προκύψουν, τόνισε σήμερα ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Ινιάτσιο Βίσκο, στον απόηχο της κρίσης της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse.

  Σύμφωνα με τον ίδιο βέβαια οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν έχουν προβλήματα ρευστότητας ή κεφαλαίων, ωστόσο κ. Βίσκο εξέφρασε τη θέση ότι η περιοχή θα πρέπει να αποκτήσει γρήγορα ένα εργαλείο προστασίας των καταθέσεων όπως έκαναν πρόσφατα οι ΗΠΑ.

  Σύμφωνα με τον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης δεν έχει άμεση έκθεση στα προβλήματα που ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, αλλά διατρέχει τον κίνδυνο μετάδοσης.

  Για αυτό, όπως είπε, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι η τρέχουσα κατάσταση θα επηρεάσει τις δανειακές ικανότητες των τραπεζών της ευρωζώνης αλλά και το κόστος κεφαλαίου.

  Κατά τα άλλα, ο Ινιάτσιο Βίσκο τόνισε ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν πρέπει να μην παραβλέψει ποτέ τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

  Μιλώντας σε εκδήλωση στο Μιλάνο, ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης είπε επίσης ότι "δεν θα ήταν καλή ιδέα" να αυξηθούν οι πραγματικοί μισθοί ή να γίνονται αυξήσεις μισθών προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό μισθοί, προτού βελτιωθεί η παραγωγικότητα.

  Σημείωσε πάντως ότι οι πραγματικοί μισθοί στην Ιταλία παραμένουν χαμηλοί σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, κάτι που αντανακλά μία μακρά περίοδο ασθενούς βελτίωσης της παραγωγικότητας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ