Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Μαρ-2023 09:58

  Villeroy (ΕΚΤ): Η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ έδειξε την εμπιστοσύνη μας στις ευρωπαϊκές τράπεζες

  Villeroy: Εάν ο υψηλός πληθωρισμός επιμείνει η ΕΚΤ μπορεί να προσαρμόσει γρηγορότερα τη νομισματική πολιτική της
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, σε περιβάλλον αστάθειας της αγοράς, δείχνει πόση εμπιστοσύνη έχει ο οργανισμός στις τράπεζες της ευρωζώνης, ανέφερε ο Francois Villeroy de Galhau, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας.

  "Έδειξε την εμπιστοσύνη μας τόσο στην ισχύ των γαλλικών και ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και στην αντιπληθωριστική στρατηγική μας", δήλωσε ο Villeroy, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter. "Θα λαμβάνουμε αποφάσεις συνεδρίαση τη συνεδρίαση, ανάλογα με τα μακροοικονομικά στοιχεία, παραμένουν ωστόσο αποφασισμένοι να νικήσουμε τον πληθωρισμό", πρόσθεσε.

  Η ΕΚΤ θα πρέπει να σταθεί "εξαιρετικά προσεκτική" έναντι του υποκείμενου πληθωρισμού καθώς θα λαμβάνει τις μελλοντικές της αποφάσεις, σημείωσε.

  "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον πληθωρισμό να ενσωματωθεί στην οικονομία: πρόκειται για κοινωνική και οικονομική ασθένεια, και βρισκόμαστε εδώ για να τα γιατρέψουμε", σημειώνει ο Villeroy.

  Οι τράπεζες της Γαλλίας διαθέτουν διαφοροποιημένα, κερδοφόρα επιχειρηματικά μοντέλα και μεγάλα αποθέματα ρευστότητας και κεφαλαίων - και δεν υποφέρουν από ανάλογα προβλήματα με τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες των ΗΠΑ, ούτε με την "προβληματική τράπεζα" Credit Suisse,  συμπλήρωσε ο Villeroy.

  "Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τις τράπεζες της Γαλλίας", κατέληξε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ