Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Μαρ-2023 22:49

  Πηγές Bloomberg: Η ΕΚΤ προχώρησε στην αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. για να μην πανικοβληθούν οι επενδυτές

  Πώς η κατάρρευση της SVB βάζει 'φρένα' στα επιτόκια των ΕΚΤ και Fed
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Φόβοι πως οτιδήποτε άλλο από την προαναγγελθείσα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα προκαλούσε πανικό μεταξύ των επενδυτών αποτέλεσαν βασικό κριτήριο για τους επιτελείς της ώστε να καταλήξουν στην απόφασή τους την Πέμπτη, ανέφεραν πηγές του πρακτορείου Bloomberg, με γνώση των συζητήσεων.

  Καθώς οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συνεδρίαζαν το τελευταίο διήμερο για να αποφασίσουν το νέο βήμα τους στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, οι traders "χτένιζαν" τις αγορές προκειμένου να ανακαλύψουν και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία να υποφέρουν από προβλήματα ανάλογα με εκείνα που τσάκισαν την αξιοπιστία Credit Suisse Group και Silicon Valley Bank. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος είχε προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ότι πιθανόν να υπάρχουν ευρωπαϊκές τράπεζες ευάλωτες στην αύξηση του κόστους δανεισμού.

  Μολονότι η ΕΚΤ αφαίρεσε από τη δήλωσή της, νωρίτερα εντός της ημέρας, οποιαδήποτε αναφορά στη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, παραμένει ζωντανή η συζήτηση για την ανάγκη και νέων αυξήσεων προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

  Πολλοί αξιωματούχοι με "σκληρές" hawkish θέσεις για τη νομισματική πολιτική συνεχίζουν να βλέπουν την κορύφωση των επιτοκίων αρκετά υψηλότερα από το σημερινό επίπεδο του 3%, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες επισημαίνουν την αναφορά της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ "θα είχε περισσότερο έδαφος να καλύψει" εάν το βασικό της σενάριο για τις οικονομικές εξελίξεις επιβεβαιωθεί. Πολλοί ωστόσο εκτιμούν  ότι η κορύφωση του κόστους δανεισμού πιθανόν να είναι πια χαμηλότερα σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις.

  Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να παράσχει επίσημο σχόλιο σχετικά με τις πληροφορίες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ