Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Μαρ-2023 15:20

  Ελαφρύ πλεόνασμα προσφοράς πετρελαίου έναντι της ζήτησης για το β' τρίμηνο προβλέπει ο OPEC

  154179151_m
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου βαδίζουν προς ένα ελαφρύ πλεόνασμα προσφοράς το επόμενο τρίμηνο, ενώ μέσω μιας κάποιας εποχικής μείωσης της ζήτησης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC).

  Oι χώρες - μέλη του OPEC αντλούν 28,92 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως ή 300.000 βαρέλια περισσότερα από εκείνα που εκτιμά ότι θα χρειαστεί η παγκόσμια αγορά το β' τρίμηνο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του οργανισμού.

  Η παγκόσμια κατανάλωση αργού συνήθως παρουσιάζει κάμψη στο συγκεκριμένο τρίμηνο.

  Το πλεόνασμα θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερο εάν η ρωσική παραγωγή παραμείνει ισχυρή έναντι των διεθνών κυρώσεων, καθώς ο OPEC έχει προϋπολογίσει μια κάθετη πτώση στην παραγωγή της Ρωσίας το ερχόμενο τρίμηνο.

  "Υπάρχουν κάποιες ανοδικές προοπτικές, αλλά και ορισμένοι καθοδικοί κίνδυνοι", σημειώνει το τμήμα έρευνας του εδρεύοντος στη Βιέννη OPEC. "Δεδομένου του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας σχετικά με τον χρόνο και την έκταση της οικονομικής ανάκαμψης στα προπανδημικά επίπεδα", το ευρύτερο καρτέλ του OPEC+ θα πρέπει να σταθεί προσεκτικό.

  Με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, ο OPEC και οι εταίροι του συγκρατούν την παραγωγή προκειμένου να διατηρήσουν την ισορροπία στις διεθνείς αγορές, καθώς η ανάκαμψη γίνεται με αναταράξεις και οι οικονομικές προοπτικές σε διεθνή κλίμακα μοιάζουν αβέβαιες, ειδικά μετά και την πρόσφατη κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ. Τη Δευτέρα, η τιμή του αργού στο Λονδίνο υποχώρησε κάτω από τα 80 δολ. το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και έναν μήνα.

  Η παγκόσμια κατανάλωση το 2023, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις του OPEC, θα αυξηθεί κατά 2,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στο ιστορικό υψηλό των 101,9 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ