Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 18-Φεβ-2023 09:15

  Ο Όρμπαν προσελκύει τη Γερμανία για να επωφεληθεί από την κούρσα των όπλων

  Ουγγαρία: Δεν θα στηρίξουμε τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία αν περιλαμβάνουν ενέργεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αρνήθηκε να στείλει όπλα στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, λέγοντας ότι δεν θέλει να παρασυρθεί η χώρα του σε έναν πόλεμο. Τον περασμένο μήνα, επέπληξε τη γερμανική κυβέρνηση επειδή συμφώνησε να στείλει τανκς, σημειώνει το Bloomberg.

   
  Αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον λαϊκιστή επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσπαθεί να μετατρέψει την Ουγγαρία σε κόμβο όπλων για να επωφεληθεί από αυτό που έχει γίνει μια από τις πιο προσοδοφόρες βιομηχανίες στην Ευρώπη. Και αυτό σημαίνει εμβάθυνση των δεσμών με την εταιρική Γερμανία, ακόμη και όταν ο ίδιος χρειάζεται πολιτικούς στο Βερολίνο.

  Η Rheinmetall AG κατασκευάζει τρία εργοστάσια στην Ουγγαρία για την κατασκευή αρμάτων μάχης, πυρομαχικών και εκρηκτικών. Ενώ η αρχική παραγωγή θα πάει για την εκπλήρωση ουγγρικών παραγγελιών που προϋπήρχαν του πολέμου για την αναβάθμιση του εξοπλισμού του τοπικού στρατού της σοβιετικής εποχής, θέτει επίσης τις βάσεις για μια εκκολαπτόμενη ουγγρική αμυντική βιομηχανία που ο Όρμπαν ελπίζει σύντομα να γίνει βασικός εξαγωγέας όπλων.

  Το πρότυπο είναι η αυτοκινητοβιομηχανία της Ουγγαρίας. Τα εργοστάσια της Mercedes-Benz Group AG, της BMW AG και της Audi της Volkswagen AG έχουν γίνει ο άξονας της τοπικής οικονομίας. Οι αξιωματούχοι δεν κρύβουν ότι οι νέες επενδύσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση των πολιτικών δεσμών με τη Γερμανία, σε μια εποχή που η προτεραιότητα του Όρμπαν είναι να ξεκλειδώσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση που η ΕΕ ανέστειλε λόγω ανησυχιών για τη διαφθορά και το κράτος δικαίου.

  "Η αμυντική βιομηχανία θα προσθέσει άλλον έναν κύλινδρο στην οικονομική μας μηχανή, παρόμοιο με αυτό που έχουμε ήδη επιτύχει σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία", δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Kριστόφ Σάλαϊ - Μπομπροβνίτσκι σε συνέντευξή του στη Βουδαπέστη. "Ελπίζω μόνο ότι θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις γερμανοουγγρικές σχέσεις".

  Οι σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ουγγαρίας ήταν τεταμένες τα τελευταία χρόνια για τα πάντα, από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ μέχρι την αντίδραση στον πόλεμο στην Ουκρανία και τη φιλία του Όρμπαν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Μακριά από την πολιτική οπτική, ωστόσο, ο εναγκαλισμός μεταξύ του Ούγγρου πρωθυπουργού και των γερμανικών στελεχών γίνεται όλο και πιο σφιχτός.

  Από την επιστροφή του Όρμπαν στην εξουσία το 2010, οι άμεσες ξένες επενδύσεις από γερμανικές εταιρείες - επί μακρόν η σημαντικότερη ξένη πηγή θέσεων εργασίας - συνέχισαν να αυξάνονται κατακόρυφα, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη διαφθορά και τη διάβρωση του κράτους δικαίου υπό την ηγεσία του.

  Πέρυσι, καθώς η ΕΕ ανέστειλε τη χρηματοδότηση της Ουγγαρίας, η Mercedes-Benz και η BMW ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους σε επενδύσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια χώρα που κατατάσσεται πλέον ως η πιο διεφθαρμένη από τα 27 μέλη του μπλοκ από τη Διεθνή Διαφάνεια.

  Η Rheinmetall δήλωσε ότι επενδύει "τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ" στην Ουγγαρία, καθώς ο κατασκευαστής του άρματος μάχης Leopard υψηλής τεχνολογίας επεκτείνει το αποτύπωμά του στην Ευρώπη. Αν και η δημιουργία εργοστασίων σε χώρες που δίνουν στρατιωτικές παραγγελίες δεν είναι κάτι μοναδικό, η Ουγγαρία διαφέρει επειδή αποτελεί μέρος μιας κοινοπραξίας με το κράτος. 

  Η κυβέρνηση του Όρμπαν συγχρηματοδότησε τα εργοστάσια της Rheinmetall για ένα άγνωστο ποσό. Ένα από τα τρία εργοστάσια θα παράγει το τεθωρακισμένο όχημα πεζικού Lynx, από το οποίο η Ουγγαρία έχει παραγγείλει 218. 

  Η εταιρεία δήλωσε ότι η σημασία μιας αγοράς δεν μετριέται μόνο από τον όγκο των παραγγελιών. "Η προθυμία και των δύο πλευρών να αναπτύξουν από κοινού μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και συνεργασία είναι εξίσου σημαντική", ανέφερε σε δήλωσή της στο Bloomberg.

  Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο η Ουγγαρία να χρησιμοποιηθεί για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Τα σχέδια της Rheinmetall περιλαμβάνουν την πιθανή αποστολή του άρματος μάχης επόμενης γενιάς, του Panther, στο Κίεβο "σε 15 έως 18 μήνες", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Άρμιν Πάπεργκερ στην εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αυτόν τον μήνα. Θα μπορούσαν να παραχθούν στη Γερμανία ή την Ουγγαρία, είπε. 

  Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς προσπαθεί να πείσει τη Rheinmetall να επιλέξει τη Γερμανία αντί της Ουγγαρίας ως τόπο εγκατάστασης των μελλοντικών εργοστασίων όπλων και αμυντικών προϊόντων της, λόγω των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την οικονομική στρατηγική του. Ανώτεροι Γερμανοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να συζητήσουν με τον Πάππεργκερ για την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε άτομο που γνωρίζει τις συνομιλίες.

  Αλλά αυτό που είναι κρίσιμο για την αποστολή είναι να αυξηθεί γρήγορα η παραγωγή και τα όπλα να κατασκευάζονται εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, ακόμη και αν αυτή είναι η Ουγγαρία. 

  Η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για χρόνια θεωρήθηκε ότι προστάτευε τον Ούγγρο εθνικιστή από τον αυστηρότερο έλεγχο της ΕΕ για χάρη της ευρωπαϊκής ενότητας, ενώ ο Όρμπαν ξεκινούσε ανοιχτά τη διάλυση της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Αντίθετα, ο Σολτς υποστήριξε τις σκληρές οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της κυβέρνησης του Όρμπαν.

  Η πραγματική μόχλευση είναι η εταιρική, δήλωσε ο Tamas Varga Csiki, αναλυτής στο Ινστιτούτο Άμυνας του Εθνικού Πανεπιστημίου Δημόσιας Διοίκησης. "Στο τέλος της ημέρας, οι Γερμανοί πολιτικοί είναι ευχαριστημένοι όταν οι επιχειρήσεις τους είναι ευχαριστημένες", είπε. "Όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, έτσι και η αμυντική βιομηχανία θα είναι μια άλλη μορφή ασφάλισης που θα αποτρέψει τις πολιτικές διαφορές από το να υπονομεύσουν ριζικά τη σχέση Γερμανίας-Ουγγαρίας".

  Για τη Rheinmetall, η συμφωνία με την Ουγγαρία να πληρώσει ουσιαστικά το λογαριασμό για την κατασκευή των εργοστασίων με αντάλλαγμα ένα μερίδιο από τα κέρδη είναι μια ευκαιρία να πιέσει τη Γερμανία για κάτι παρόμοιο. Το πρόβλημα είναι ότι η όρεξη στον συνασπισμό του Scholz για μια τόσο στενή συμμαχία είναι περιορισμένη, αν και οι διαπραγματεύσεις είναι ρευστές, δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

  Ο διευθύνων σύμβουλος Πάπεργκερ έχει προβάλλει την ιδέα να εγκαταστήσει ένα νέο εργοστάσιο πυρίτιδας πυρομαχικών στην Ουγγαρία αντί για τη Σαξονία, εκτός αν ικανοποιηθούν οι όροι του, είπαν οι άνθρωποι. Αρνήθηκαν να κατονομαστούν, ενώ οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

  Προς το παρόν, το εργοστάσιο της Lynx αναμένεται να τεθεί σε μαζική παραγωγή τον Ιούλιο. Τα άλλα δύο εργοστάσια θα παράγουν πυρομαχικά διαμετρήματος 30 χιλιοστών για το όχημα μάχης πεζικού Lynx της Rheinmetall από το 2024. 

  Υπάρχουν επίσης σχέδια για την παραγωγή βλημάτων για το άρμα μάχης Leopard 2 και διαμετρημάτων για το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο 2000, τον τύπο του όπλου που έχει στείλει η Γερμανία στην Ουκρανία. 

  Η ανάδειξη της Ουγγαρίας σε δυνητικά βασικό κόμβο όπλων θέτει επίσης ένα πολιτικό αίνιγμα για τον Όρμπαν, δηλαδή αν θα αντιστρέψει μια θέση για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

  Τα πρώτα χρόνια της παραγωγής στα τρία εργοστάσια της Rheinmetall θα πάνε για να καλύψουν την παραγγελία της ουγγρικής κυβέρνησης, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σαλάι - Μπομπροβνίτσκι στη συνέντευξη στα τέλη του περασμένου μήνα. Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει εικασίες για αλλαγή πολιτικής αργότερα.

  Ενώ η Ουκρανία έχει γίνει η κύρια εξαγωγική αγορά όπλων, η σημασία της Ουγγαρίας για τη Rheinmetall μπορεί να παραμείνει ακόμη και μετά τον πόλεμο της διπλανής πόρτας. Τα όπλα που παράγονται στη χώρα υπάγονται σε πιο χαλαρούς κανόνες εξαγωγής από ό,τι στη Γερμανία, όπου η ναζιστική ιστορία της χώρας έχει οδηγήσει σε αυστηρή εποπτεία των αδειών εξαγωγής, σύμφωνα με τον αναλυτή Σίκι.

  "Κανείς δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθεί μπροστά από το Κοινοβούλιο της Βουδαπέστης αν τα όπλα που παράγονται εδώ καταλήξουν σε μια ζώνη σύγκρουσης", είπε.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ