Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Φεβ-2023 14:23

  Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Πρέπει να "δείξουμε τα δόντια μας" στον πληθωρισμό

  Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Πρέπει να "δείξουμε τα δόντια μας" στον πληθωρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να καταπολεμά δραστικά τον πληθωρισμό έως ότου οι πολίτες αισθανθούν τη σταθερότητα των τιμών στην καθημερινή τους ζωή, υπογράμμισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

  "Ο κίνδυνος υπερβολικής σύσφιξης φαίνεται να αντισταθμίζεται από τον κίνδυνο να κάνουμε πολύ λίγα", είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας σε συνέδριο στη Βουδαπέστη σήμερα, Δευτέρα.

  Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, "η νομισματική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να δείχνει τα δόντια της μέχρι να δούμε μια αξιόπιστη σύγκλιση με το στόχο μας για τον πληθωρισμό".

  Σε δικές του δηλώσεις επίσης σήμερα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβενίας Μπόστιαν Βάσλε είπε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων "δεν έχουν τελειώσει", ενώ ο Λετονός ομόλογός του Μάρτιν Κάζακς υποστήριξε ότι μόνο μία "σημαντική" έκπληξη στα δεδομένα θα μπορούσε να ανακόψει την προγραμματισμένη νέα αύξηση κατά μισή μονάδα (0,5%) του Μαρτίου.

  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα συγκρατηθεί στο 6,3% φέτος και δεν θα φτάσει το στόχο του 2% μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

  Από την πλευρά του ο Ρ. Χόλτσμαν είπε ότι τα βήματα που έκανε έγκαιρα η ΕΚΤ συνέβαλαν να διατηρηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο, ωστόσο οι πολίτες εξακολουθούν να αισθάνονται τον αντίκτυπο της ραγδαίας αύξησης των τιμών στην καθημερινή τους ζωή.

  Όπως εξήγησε, μία αδύναμη δράση νομισματικής πολιτικής ενέχει τον κίνδυνο να απαγκιστρώσει τις προσδοκίες αυτές και να καταστήσει κατά συνέπεια πιο χρονοβόρες και δαπανηρές τις μετέπειτα προσπάθειες για τη μείωση του πληθωρισμού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ