Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Ιαν-2023 09:54

  Renault - Nissan: Σημαντικές αλλαγές στη συμμαχία τους με φόντο την ηλεκτροκίνηση

  Renault - Nissan: Σημαντικές αλλαγές στη συμμαχία τους με φόντο την ηλεκτροκίνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στον επαναπροσδιορισμό της επί δεκαετιών συμμαχίας τους προχώρησαν Renault και Nissan με την πρώτη να μεταβιβάζει το 28,4% των μετοχών της δεύτερης σε γαλλική κοινοπραξία. 

  Σύμφωνα με τη συμφωνία, η οποία εξακολουθεί να υπόκειται σε εγκρίσεις του διοικητικού συμβουλίου, η Renault θα μειώσει το μερίδιό της στη Nissan στο 15% από περίπου 43%

  Πλέον οι εταιρείες οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες θα περιέλθουν σε ισότιμη βάση με την Nissan να επενδύει στη νέα εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων της Renault. 

  Η άνιση σχέση τους ήταν εδώ και καιρό πηγή τριβών μεταξύ των στελεχών της Nissan. Ενώ η Renault διέσωσε τη Nissan πριν από δύο δεκαετίες, πλέον είναι μια πολύ μικρότερη αυτοκινητοβιομηχανία σε επίπεδο πωλήσεων.

  Η ανακοίνωση ήρθε μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων με πηγές να δηλώνουν στο Reuters ότι περιπλέκονται από τις ανησυχίες σχετικά με την κοινή χρήση πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς η Renault προσπαθούσε να δημιουργήσει μια σειρά νέων δεσμών με εταιρείες εκτός της συμμαχίας της.

  Η Renault σχεδιάζει να δώσει εντολή στην κοινοπραξία να πουλήσει τις μετοχές της Nissan, αξίας περίπου 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες αγοραίες αξίες, εάν αυτό είναι "εμπορικά εύλογο" για τη Renault.

  Ως μέρος της συμφωνίας, η Nissan και η Renault έχουν δεσμευτεί να συγκεντρώσουν περισσότερους πόρους σε βασικά έργα στη Λατινική Αμερική, την Ινδία και την Ευρώπη, που αφορούν αγορές, οχήματα και τεχνολογίες.

  Η μελλοντική μορφή της γαλλο-ιαπωνικής συμμαχίας έχει επιπτώσεις τόσο για τις εταιρείες όσο και για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Υπογραμμίζει επίσης πώς η τεράστια τεχνολογική ανατροπή στην αυτοκινητοβιομηχανία αναγκάζει τις εταιρείες να συνεργαστούν και να ανταγωνιστούν έναν ιλιγγιώδη αριθμό νεοεισερχόμενων εταιρειών τεχνολογίας.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ