Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία: Ο Λούλα δηλώνει "σίγουρος" για τη νίκη
Παρασκευή, 21-Οκτ-2022 08:55
Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, το φαβορί του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, αναγνώρισε χθες Πέμπτη ότι ο αντίπαλός του, ο απερχόμενος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, αυξάνει το ποσοστό του, στοιχείο που χαρακτήρισε προειδοποίηση, μολαταύτα πρόσθεσε πως είναι "σίγουρος" ότι θα κερδίσει την 30ή Οκτωβρίου.
"Η δημοσκόπηση αυτή απλά μας προειδοποιεί", είπε ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος (2003-2010) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ρίο, την επομένη της δημοσίευσης των ευρημάτων κυλιόμενης έρευνας του ινστιτούτου αναφοράς Datafolha, που τον θέλει να προηγείται ως προς τις προθέσεις ψήφου (49%, αμετάβλητο) μεν, αλλά ταυτόχρονα τον κ. Μπολσονάρου να κερδίζει μια μονάδα και να ανεβαίνει στο 45%, κάτι που υπονοεί ότι μπορεί να τον έχει ισοφαρίσει (στο 47%), με δεδομένο ότι το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±2%.
Ωστόσο "είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές", είπε ο Λούλα. "Μου φαίνεται αδύνατο (ο Μπολσονάρου) να διαγράψει τη διαφορά σε μια εβδομάδα, παρά τα τρελά πράγματα που κάνει και τα ψέματα που λέει".
Πολύ προτού αρχίσει καν η επίσημη προεκλογική εκστρατεία, ο Λούλα φερόταν σταθερά να οδεύει σε εκλογική νίκη. Τον Μάιο, είχε προβάδισμα 21 εκατοστιαίων μονάδων επί του αρχηγού του κράτους, σύμφωνα με το ινστιτούτο Νταταφόλια.
Όμως η διαφορά του από τον υποψήφιο της άκρας δεξιάς αποδείχθηκε πως ήταν πολύ μικρότερη στον πρώτο γύρο, τη 2η Οκτωβρίου: δεν ξεπέρασε τις 5 μονάδες, καθώς ο κ. Μπολσονάρου εξασφάλισε 43% των ψήφων.
Ένα δεκαήμερο πριν από τον καθοριστικό δεύτερο γύρο, οι αντίπαλοι προσπαθούν πλέον να πείσουν τους αναποφάσιστους (1%) και όσους λένε πως θα ψηφίσουν λευκό ή άκυρο (4%).
"Δίνουμε μάχη για την λεγόμενη ψήφο της αποχής, για (σ.σ. να αλλάξουμε αποψη) σε όσους λένε ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν (...), διότι αυτές οι εκλογές είναι πολύ αμφίρροπες, ο αριθμός των ψηφοφόρων που καλούμαστε να πείσουμε είναι ολοένα πιο μικρός", εξήγησε ο Λούλα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ