Μοραβιέτσκι: "Η Πολωνία δεν φοβάται ότι θα χάσει κοινοτικά κεφάλαια"

Τρίτη, 18-Οκτ-2022 14:45

26284250

Η Πολωνία δεν φοβάται ότι θα χάσει τα κοινοτικά κεφάλαια, δήλωσε την Τρίτη ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, μία ημέρα μετά την προειδοποίηση της Κομισιόν ότι δεν θα καταβάλλει στη Βαρσοβία το μεγαλύτερο μέρος των αναπτυξιακών κεφαλαίων ύψους 75 δισ. ευρώ που έχει δεσμεύσει για τη χώρα μέχρι το 2027, μέχρι να διορθώσει το δικαστικό της σύστημα.

Η Βαρσοβία έχει βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες τα τελευταία χρόνια για θέματα που αφορούν από το Προσφυγικό μέχρι την κλιματική αλλαγή και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων. 

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Πολωνία θα μπορούσε να χάσει το μεγαλύτερο μέρος των 75 δισ. ευρώ από αναπτυξιακά κεφάλαια, δεδομένου ότι η Βαρσοβία δεν πληροί τα δημοκρατικά πρότυπα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

"Δεν νομίζω ότι τα κονδύλια από την ΕΕ -τα ταμεία συνοχής, τα κονδύλια για τη γεωργία και την καινοτομία και άλλους κλάδους- κινδυνεύουν", δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

"Τα πρώτα κονδύλια ήδη εισρέουν. Ίσως να μην είναι μεγάλα κεφάλαια... Πιθανότατα τους επόμενους μήνες να αποδεσμευτούν οι πρώτες προκαταβολές", είπε.