Οι ελλείψεις καυσίμων στη Γαλλία μειώνονται ελαφρώς παρά την απεργία του συνδικάτου CGT
Σάββατο, 15-Οκτ-2022 16:45
Οι προμήθειες καυσίμων στη Γαλλία υποχώρησαν ελαφρώς σήμερα, ακόμη και όταν το σκληρά αριστερό συνδικάτο CGT παρέτεινε την απεργία του για την επόμενη εβδομάδα στα διυλιστήρια της TotalEnergies, αναφέρει το Bloomberg
Περίπου το 27,3% των πρατηρίων καυσίμων στη Γαλλία είχαν έλλειψη τουλάχιστον ενός καυσίμου σήμερα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, έναντι 28,5% την Παρασκευή. Η διαθεσιμότητα στην περιοχή του Παρισιού επιδεινώθηκε, ωστόσο.
Οι απεργοί στα διυλιστήρια της TotalEnergies ψήφισαν υπέρ της παράτασης της κινητοποίησης τους, σε ορισμένες περιπτώσεις τουλάχιστον έως τις 18 Οκτωβρίου, μετέδωσε το AFP, ημέρα κατά την οποία η CGT και άλλα συνδικάτα έχουν καλέσει σε πανεθνική απεργία που ενδέχεται να επηρεάσει το σύστημα μεταφορών του Παρισιού, τους εθνικούς σιδηροδρόμους και την Electricite de France. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο ευρέως θα ακολουθηθεί αυτή η απεργία.
Η συνέχιση της επίσχεσης εργασίας στις εγκαταστάσεις της TotalEnergies έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση των εργαζομένων σε δύο διυλιστήρια που ανήκουν στην Exxon Mobil. Επέστρεψαν στην εργασία τους και η Exxon δήλωσε την Παρασκευή ότι τα διυλιστήρια θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε πλήρη λειτουργία εντός δύο έως τριών εβδομάδων.
Την Παρασκευή, η CGT απέρριψε την προσφορά της TotalEnergies για αύξηση 7% στους μισθούς του 2023, αφού ζήτησε αύξηση 10%. Η μεγάλη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία ζήτησε τον τερματισμό όλων των απεργιών, καθώς δύο άλλα συνδικάτα, τα οποία εκπροσωπούν μαζί την πλειοψηφία των εργαζομένων, συμφώνησαν στη συμφωνία.
Ο πληθωρισμός που ξεπερνά το 6% και τα κέρδη ρεκόρ των πετρελαϊκών εταιρειών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησαν στην υποστήριξη της εργατικής δράσης. Οι τιμές αυξήθηκαν, ενώ οι οδηγοί αντιμετώπισαν μεγάλες ουρές στην αντλία.
Η κυβέρνηση άρχισε να απελευθερώνει στρατηγικά αποθέματα στις 21 Σεπτεμβρίου για να μειώσει τις ελλείψεις καυσίμων και έχει επιταχύνει το ρυθμό από την περασμένη εβδομάδα. Επίσης, ανάγκασε ορισμένο προσωπικό να επιστρέψει στην εργασία του, ώστε να μπορέσουν να συνεχιστούν οι παραδόσεις σε μια αποθήκη της TotalEnergies στη βόρεια Γαλλία.
Ενώ το δικαίωμα στην απεργία είναι κατοχυρωμένο από το γαλλικό σύνταγμα, η κυβέρνηση μπορεί να επιτάξει εργαζόμενους ή να περιορίσει αυτό το δικαίωμα υπό ορισμένες συνθήκες.