Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: Η Λευκορωσία δεν σκοπεύει επί του παρόντος να συμμετάσχει επίσημα στον πόλεμο στην Ουκρανία
Τετάρτη, 12-Οκτ-2022 16:56
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18.18
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε - σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters - ότι "εκτιμούμε ότι η Λευκορωσία δεν σκοπεύει επί του παρόντος να συμμετάσχει επίσημα στον πόλεμο στην Ουκρανία".
Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι η στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας υποφέρει από τις κυρώσεις και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει πόσο καιρό θα χρειαστεί η Ρωσία για να επιστρατεύσει 300.000 στρατιώτες, θα μπορούσε να πάρει τουλάχιστον μερικούς μήνες.
Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι δεν βλέπει ενδείξεις ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει παρατήσει τους στρατηγικούς του στόχους στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα θα είχε "συνέπειες άνευ προηγουμένου" για τη Ρωσία, προειδοποίησε. Είναι "σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλούσε μια υλική απάντηση από πολλούς συμμάχους και ενδεχομένως και από το ίδιο το ΝΑΤΟ", πρόσθεσε.
Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την πυρηνική απειλή κυρίως για να αποτρέψει το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες να εμπλακούν στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν, η Ρωσία εξάντλησε στην εισβολή της στην Ουκρανία ένα μεγάλο μέρος των κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας που διέθετε και η αμυντική βιομηχανία της δεν μπορεί να κατασκευάσει όλων των ειδών τα πυρομαχικά και τα οπλικά συστήματα, λόγω των δυτικών κυρώσεων.