Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 24-Σεπ-2022 17:32

  Πούτιν: Έως και 10 χρόνια φυλάκισης για λιποτάκτες - Ρωσική υπηκοότητα σε ξένους εθελοντές

  26219492
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά τη μερική κινητοποίηση που διέταξε για τον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν θέσπισε τώρα τον τροποποιημένο νόμο για αυστηρότερες ποινές για τους λιποτάκτες, αναφέρει η Bild.

  Σύμφωνα με το νόμο, όποιος διαπράττει λιποταξία σε περίοδο κινητοποίησης ή εμπόλεμης κατάστασης μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως και 10 ετών. Όσοι πάνε οικειοθελώς σε αιχμαλωσία - η ουκρανική κυβέρνηση είχε ζητήσει κάτι τέτοιο - μπορούν να περιμένουν έως και δέκα χρόνια φυλάκισης. Σήμερα, το Κρεμλίνο δημοσίευσε τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν αυτή την εβδομάδα από το κοινοβούλιο και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο και τίθενται τώρα σε ισχύ με την υπογραφή του Πούτιν.

  Οι Ρώσοι σε ηλικία υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ή οι έφεδροι θα αντιμετωπίζουν στο μέλλον ποινή φυλάκισης έως και δέκα ετών εάν αρνηθούν να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις. Οι αλλαγές στον ποινικό νόμο προβλέπουν επίσης ότι η άρνηση υπακοής σε διαταγές μπορεί στο μέλλον να τιμωρείται με φυλάκιση έως και δέκα ετών. Επιπλέον, οι ποινές φυλάκισης για λεηλασίες έχουν αυξηθεί στα 15 χρόνια.

  Επιπλέον, ο Πούτιν υπέγραψε έναν νόμο με τον οποίο διευκολύνεται η χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που θα δεσμευτούν να υπηρετήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο στον στρατό, τη στιγμή που η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Συνήθως απαιτείται να κατοικεί κάποιος για τουλάχιστον πέντε χρόνια στη Ρωσία ώστε να ζητήσει να λάβει την υπηκοότητα.

  Το μέτρο αυτό φαίνεται ότι απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους μετανάστες από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, οι οποίοι κατοικούν σε μεγάλες πόλεις και ασκούν βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα λειτουργήσει προσεχώς ένα "γραφείο στρατολόγησης" μέσα στο αχανές διοικητικό κέντρο του Σαχάροβο, απ’ όπου περνούν υποχρεωτικά όλοι οι μετανάστες.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Ρωσία: Δυσανάλογη η στρατολόγηση από φτωχές περιοχές σε σχέση με αστικά κέντρα

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ